Un bucureștean își plătește într-o zi chiria sau rata la bancă. Cu câți bani din salariu mai rămâne și ce opțiuni mai are

Un bucureștean își plătește într-o zi chiria sau rata la bancă. Cu câți bani din salariu mai rămâne și ce opțiuni mai are
Publicat: 25/03/2016, 08:48

Un bucureștean care a ales să închirieze un apartament de o cameră amplasat în centrul Capitalei, fie că este în apropierea locului de muncă, fie că dorește să aibă acces mai facil la mijloacele de transport în comun, plătește în medie 330 de euro (echivalentul a 1.400 de lei) pe lună, adică o pondere de 70% din salariul mediu net încasat de acesta.

Câștigul salarial mediu net se ridică la apro­xi­mativ 480 de euro (2.150 de lei), po­trivit celor mai recente date ale Institului Națio­nal de Statiscă (INS), astfel că bucureș­tea­nului îi mai rămâne o treime din salariu, 144 de euro, pentru a-i consuma după bunul plac. Cel mai probabil, o parte din bani se vor duce în consum.

Însă cum legea dării în plată, unul dintre cele mai criticate și dezbătute proiecte de acte normative postdecembriste, ar putea aduce scum­pirea chiriilor, ieftinirea locuin­țe­lor, dar și condiții de creditare mai severe și mai re­stric­tive, ce ar putea alege bucu­reș­teanul: să plă­tească chirie mai mare sau să se împru­mu­te la bancă pe 30 de ani cu avans mai mare, și, probabil, și cu unele condiții mai stricte.

Analiștii spun că în prezent, având în vedere nivelul mic al dobânzilor, mai indicat este să accesezi un credit pentru achizi­țio­narea unei locuințe.

„În momentul de față, mai indicat este să-ți achiziționezi o locuință prin finanțare bancară întrucât în București ratele sunt mai mici decât chiriile. Este mult mai avantajos să plătești bani pentru un imobil. Și în alte orașe mari ale țării, de altfel. Pe de altă par­te, dacă legea dării în plată va trece în forma în care a trecut de Senat, putem asista la creșterea chiriilor și probabil se va păstra paritatea de acum. Probabil tot o achiziție prin bancă ar fi mai la îndemnână”, a expli­cat Liviu Andrei, director executiv al broke­rului de credite Alliance Finance Broker.

Dobânda Robor cu scadența la trei luni, referința în funcție de care se calculează costul creditelor de retail în lei, a atins aproape 0,80% ieri, dar rămâne în apro­pierea minimului istoric de 0,76% pe an. În luna martie, majoritatea băncilor își actua­lizează ratele la credite în funcție de nivelul Robor, astfel că românii ar putea plăti mai puțin din aprilie. La precedenta rundă de actualizare a dobânzilor, din decembrie, Robor afișa un nivel de 1% pe an. Însă analiștii atrag atenția că Robor va urca și pe măsură ce economia locală va ieși din perioada de încetinire temporară a prețu­rilor, indusă de reducerea TVA, și va păși din nou în teritoriul negativ al inflației.

Pentru un imobil de valoare medie (aproxi­mativ 180.000 de lei, pe 30 de ani) rata lunară de plată ajunge în cazul pro­gra­mului guvernamental Prima casă la 720 de lei, iar costul total de rambursat la 275.000 de lei. Asta dacă Robor la trei luni rămâne sub 1%, plus marja fixă de 2,5 puncte procentuale practicată de bancă.

În cazul unui credit imobiliar standard de valoare asemănătoare, rata lunară de plată este de circa 800 de lei. Diferența dintre cele două produse de creditare imo­biliar o constituie avansul (5% la Prima casă și 15% deocamdată la creditele standard), dar și unele condiții aferente produsului de creditare (cum ar fi interdicția de înstrăinare la Prima casă timp de cinci ani).

Citește în continuare pe zf.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024