Prima pagină » Economic » Un craiovean susține că o bancă i-a creat un cont curent fără ca el să știe. Cum a aflat totul

Un craiovean susține că o bancă i-a creat un cont curent fără ca el să știe. Cum a aflat totul

Un craiovean susține că o bancă i-a creat un cont curent fără ca el să știe. Cum a aflat totul
SALARII scăzute pentru sute de mii de români și creșteri de prețuri în lant de la 1 septembrie
Un craiovean susține că o bancă i-a deschis un cont curent despre care a aflat după șase ani, când instituția bancară a comunicat contul la ANAF, pentru o proprire. În 2014, acesta a cerut explicații și un extras de cont să vadă ce rulaje s-au făcut prin contul său, dar banca a precizat că nu poate încălca "secretul bancar".

I.V. din Craiova acuză o bancă de faptul că i-ar fi folosit datele personale pentru a deschide un cont fără acordul lui, fără ca măcar să-l fi informat de acel cont existent din 2009, scrie gds.ro. Acesta a încercat mai multe ori să afle ce s-a întâmplat, dar banca a refuzat să-i furnizeze extrasul de cont.

Pe 10 decembrie 2014, banca i-a transmis următorul răspuns: „La data prezentei, figurați în evidențele băncii cu următorul cont curent, având IBAN (…). Acest cont a fost deschis în data de 21 august 2009, având ca și destinație virarea sumei din contravaloarea acțiunilor Uniqa Asigurări. Aceste tipuri de conturi sunt subconturi cu destinații speciale, așa cum a fost și cazul dumneavoastră – pentru virarea sumei respective. În cazul în care considerați că nu veți folosi acest cont, vă rugăm să ne comunicați și să faceți demersurile necesare pentru închiderea acestuia”.

Craioveanul, care lucrase cinci ani în sistemul bancar, nu a solicitat însă închiderea contului, ci a solicitat de la bancă lămuriri cu privire la utilizarea datelor sale personale. În 23 ianuarie 2015, banca nici măcar nu a mai recunoscut mesajul anterior adresat omului:  „Așa cum menționam și în răspunsul anterior, dumneavoastră nu dețineți un cont la banca noastră, astfel, nu sunteți clientul nostru, iar între noi și dumneavoastră nu se derulează vreo relație contractuală”.

Ce s-a întâmplat, mai exact? I.V. a avut calitatea de acționar al Agras Asigurări, iar în 2009 această companie a fost preluată de Uniqa Asigurări SA, printr-o ofertă publică de preluare. Agras a fost delistată de la Bursă, iar acționarul majoritar era obligat să despăgubească micii acționari. Compania de asigurări a transmis CNP-ul acționarului de la Adras către Libra Internet Bank, cu care a făcut o convenție să le vireze banii micilor acționari.

„Pentru acționarii minoritari (în jur de 2.000) care nu au încasat contravaloarea acțiunilor deținute, a fost deschis un cont bancar la banca implicată, unde au fost depuse la dispoziția acestora sumele de bani reprezentând contravaloarea acțiunilor deținute, pentru ca fiecare dintre aceștia să încaseze suma corespunzătoare numărului de acțiuni avute”, au precizat reprezentanții Uniqa Asigurări SA, fără a răspunde la întrebarea cum au putut transmite băncii CNP-ul fostului acționar al AGRAS, pentru ca banca să deschidă un cont pe numele lui.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și