Un deceniu de muncă în ture ar putea duce la o îmbătrânire suplimentară a creierului cu 6 ani și jumătate
Munca în afara unui program regulat, cum este, spre exemplu, munca în ture, timp de un deceniu sau mai mult, poate afecta „cronic” cogniția și poate avea efecte adverse asupra sănătății, reiese dintr-un studiu citat publicația britanică The Guardian.
Munca pe ture poate afecta semnificativ abilitatea persoanelor de a gândi și de ține minte lucruri. Cel puțin zece ani de muncă în astfel de condiții duce la „îmbătrânirea” creierului cu încă șase ani și jumătate, reiese dintr-un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Toulouse și Swansea.
Cercetarea este una dintre cele mai recente care leagă lucratul în intervale neregulate de timp de probleme cu sănătatea. Studii anterioare au sugerat existența unor corelații între acest mod de lucru și îmbolnăvirea de cancer sau suferirea unui infarct miocardic, a unui accident vascular cerebral, a unor ulcere sau a unor boli metabolice cum ar fi diabetul.
Studiul a fost realizat pe 3.000 de persoane din sud-vestul Franței, voluntari care au fost examinați în 1996, 2001 și 2006.
Cei care au lucrat după un program neobișnuit au obținut punctaje mai slabe la testele de memorie și la cele privind viteza de procesare a informațiilor decât persoanele care au lucrat în intervale obișnuite de timp.
Persoanele care au lucrat pe ture, prin rotație, pentru cel puțin zece ani au înregistrat un declin cognitiv suplimentare de 6,5 ani.
„Lucratul în ture afectează cronic cogniția și are consecințe se siguranță importante nu doar pentru indivizii în cauză, dar și pentru societatea în ansamblu”, au precizat autorii studiului.