Un englez, un german și un român s-au bătut pentru un job de top manager într-o multinațională. De ce a fost angajat un indian și pe ce salariu

Publicat: 10 09. 2014, 20:01
Actualizat: 03 06. 2015, 20:48

În ultimii ani, mii de străini au venit să muncească în România în funcții de top management, pe salarii de câteva mii de euro. De ce nu sunt românii preferați pentru astfel de poziții? 

Elena Antoneac, global mobility manager, PIRGROUP Romania, companie specializată în relocarea angajaților expați veniți să muncească în multinaționalele din România, spune că aceeași situație se regăsește în întreaga Europă. Și în Marea Britanie, și în Germania, sunt preferați managerii străini. Mai exact, cei din Pakistan sau India, care sunt la fel de competenți profesional ca englezii, germanii sau românii, dar sunt mult mai ieftini. „Aceștia acceptă o poziție de top management chiar și de 3-4.000 de euro pe lună”, a explică Elena Antoneac.

Câți români muncesc în multinaționalele din străinătate

Numărul românilor care muncesc în multinaționale este de zece ori mai mic decât numărul expaților care sunt în România, iar cei mai mulți sunt în Africa, China, Coreea sau Japonia. Reprezentatul PIRGROUP Romania a explicat că, în ultima perioadă, multinaționalele au început să formeze oameni și să-i trimită la cursuri în străinătate, iar apoi să-i trimită să lucreze în sucursale din afara țării. 

Astfel, aproximativ 300 de români lucrează pentru multinaționale din străinătate, dar majoritatea ocupă funcții de middle management și mai rar de top management. În plus, spre deosebire de expații care vin să muncească la noi în țară, românii au contracte scurte, de șase luni, maximum un an și jumătate, în timp ce străinii pot sta în fruntea unei multinaționale din România chiar și trei ani.

Elena Antoneac a fost invitată la emisiunea ZF LIVE unde a vorbit despre cum se mută dintr-un loc în altul mercenarii din business – expații din multinaționale. Aici puteți urmări emisiunea.