RBS a transmis că reducerile de personal au fost rezultatul unei înțelegeri încheiate anul trecut cu Uniunea Europeană, în urma căreia banca nu a fost forțată să vândă 300 de sucursale, așa cum era plănuit. În schimb, 60% dintre acestea vor fi închise, scrie Ziarul Financiar.
UE a cerut vânzarea acelor sucursale, pentru a crește competitivitatea, ca o condiție pentru ajutorul oferit băncii în 2009, când RBS era în cădere liberă spre faliment. RBS a readus numele de Williams & Glyn ( n.r: denumirea unei foste divizii a RBS, pe care a creat-o după ce guvernul britanic a preluat o participație de peste 70% în grupul bancar în 2008), pentru sucursalele pe care le-a scos la vânzare – reprezentând sucursalele RBS din Anglia și Țara Galilor, împreună cu sucursalele băncii NatWest din Scoția.
Cu toate acestea, nu s-a găsit cumpărător.
Banca a transmis că 109 sucursale vor fi închise în iulie și august, iar 53 dintre acestae vor fi închise în noiembrie. În total, 792 de angajați vor fi concediați.
În ultimii ani, RBS a închis mai multe sucursale, ceea ce a generat freamăt cu privire la sfârșitul sucursalelor bancare. Cu doar cinci luni în urmă, RBS a anunțat că va închide 259 de sucursale și va concedia 690 de oameni.
Până la sfârșitul anului 2018, RBS ar trebui să rămână cu 859 de sucursale, adică un minus de 1.000 de sucursale față sfârșitul anului 2014.
Nicky Morgan, care conduce comitetul Trezoreriei, a criticat decizia RBS, susținând că guvernul ar trebui să intervină dacă aceste închideri duc la scăderea gradului de incluziune financiară.
În ultimii ani mai multe bănci comerciale au luat decizia de a-și micșora prezența fizică, bazându-se pe premisa banking-ului online. „Dar sucursalele fizice rămân vitale pentru mulți clienți, în special pentru cei vulnerabili și pentru cei din zonele rurale.
Royal Bank of Scotland a fost prezentă și în România, unde avea, la un moment dat, peste 130.000 de clienți, dar a ieșit de pe piață în 2015.