Un gigant din industria militară americană pregătește o mare afacere în România. Planul, anunțat acum la București
Într-un interviu acordat MEDIAFAX, Tom Stanton și James Robinson, doi reprezentanți ai companiei Lockheed Martin, au precizat că firma americană este interesată în intensificarea cooperării cu armata română și cu industria de profil din România.
Potrivit lor, interesul companiei ar acoperi trei zone:
1. Apărarea antibalistică – de care s-ar ocupa sistemul Patriot Pac-3 de rachete sol-aer (unul dintre cele mai performante din lume). Sistemul este menit să doboare atât proiectile balistice tactice, cât și aeronavele inamice care zboară până la o altitudine de 24,200 metri. Șapte astfel de sisteme ar urma să fie cumpărate de România;
2. Artilerie – așa-numitul High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), care este, de fapt, un sistem de rachete de artilerie de înaltă mobilitate cu o rază între 15-300 kilometri;
3. Vehicule de uz terestru – fiind vorba de un vehicul 4×4 produs de Lockheed Martin, cu o mobilitate avansată, sisteme de protejare a echipajului și tehnologie de conectare online.
Reprezentanții companiei au ținut, însă, să și aprecieze decizia României de a cumpăra avioanele de generația a patra F-16: „Vreau să felicit Forțele Aeriene române pentru că sunt un nou client din lume al avioanelor F-16 din SUA; este o veste foarte bună. F-16 este un avion extraordinar și, chiar dacă a început să fie produs în urmă cu mult timp, spre sfârșitul anilor 1970, avionul a evoluat continuu de-a lungul timpului, iar în prezent F-16 este absolut relevant în zonele de conflict.”
Nu în ultimul rând, James T. Robinson a precizat și faptul că armata română ar purta discuții pentru achiziționarea de elicoptere UH-60 Black Hawk: „Avem și un UH-60 Black Hawk și înțeleg că există discuții în curs cu armata română. Și credem că UH-60 este versiunea F-16 din flota de elicoptere. Participă la misiuni în întreaga lume, au fost produse mii de aparate, încă este o aeronavă foarte relevantă în prezent”.
Tom Staton este director pentru Dezvoltare Internațională în cadrul companiei americane Lockheed Martin, iar James T. Robinson este responsabil de Programul internațional pentru afaceri al avioanelor F-16.
Compania Lockheed Martin, care operează deja în România, nu este prima firma americană producătoare de vehicule militare cu interes în România. În 1998, Guvernul de atunci al României a încercat (fără succes) initțierea unei colaborări cu Bell Helicopter pentru achiziționarea unor elicoptere de atac. Ulterior, aceste planuri au fost abandonate, pentru a fi reluate de abia în 2017, 19 de ani mai târziu.