Prima pagină » Economic » Un hacker rus a fost extrădat din Olanda în SUA, după ce a furat datele de acces la peste 160 milioane de carduri bancare

Un hacker rus a fost extrădat din Olanda în SUA, după ce a furat datele de acces la peste 160 milioane de carduri bancare

Un hacker rus a fost extrădat din Olanda în SUA, după ce a furat datele de acces la peste 160 milioane de carduri bancare
Un cetățean rus, acuzat că ar fi derulat atacuri cibernetice de amploare asupra Nasdaq, Dow Jones, Heartland Payment Systems și 7-Eleven, a fost extrădat în SUS și a apărut marți în fața tribunalului din Newark, New Jersey, informează computerword.com.

Vladimir Drinkman, în vârstă de 34 de ani, din Siktiikar și Moscova, Rusia, a fost acuzat pentru rolul său într-un furt digital de proporții, în urma căruia hackerii au sustras datele de acces la 160 milioane de carduri de credit, a anunțat Departamentul american de Justiție. Drinkman a fost arestat în iunie 2012 în Olanda, unde a stat după gratii până în prezent.

Asupra lui Drinkman planează nu mai puțin de 11 capete de acuzare, iar procesul hackerului rus va începe în luna aprilie a acestui an. Drinkman a fost unul dintre cei cinci hackeri din Rusia sau Ucraina, condamnați în iulie 2013 pentru mai multe atacuri cibernetice, îndreptate împotriva celor mai mari sisteme de plăți electronice, retaileri și instituții financiare din lume.

Hackerii dobândeau frecvent accesul asupra rețelei prin atacuri SQL, unde plasau un virus. În unele cazuri, aceștia pierdeau accesul asupra rețelelor, datorită eforturilor responsabililor cu securitatea din companiile vizate, dar îl recâștigau rapid, prin atacuri și mai agresive.

Hackerii aveau roluri bine definite în schema infracțională. Drinkman și Alexandr Kalinin, în vârstă de 28 de ani, din St. Petersburg, Rusia, s-au specializat în accesarea ilegală a retelelor și preferau companiile mari. Roman Kotov, în vârstă de 33 de ani, din Moscova, a devenit expert în valorificarea rețelelor pe care Drinkman și Kalinin le compromiteau.

Hackerii și-au ascuns activitățile folosind servicii anonime de găzduire web, furnizate de Mihail Ritikov, în vârstă de 27 de ani, din Odessa, Ucraina. Un alt inculpat, Dmitri Smilianeț, în vârstă de 31 de ani, din Moscova, vindea informațiile furate de hackeri.

Drinkman și Kalinin au fost condamnați în 2009, în calitate de „Hacker 1” și „Hacker 2”, în dosarul lui Albert Gonzalez, din Miami, un hacker care a spart sistemul Heartland Payment Systems. Breșa generată de Gonzalez a fost considerată cea mai gravă din toate timpurile și acesta va petrece 20 de ani după gratii. Kalinin are două procese și în New York. Într-unul din procese, Kalinin este acuzat că ar fi compromis sistemul bursei electronice Nasdaq, iar al doilea vizează furtul de informații bancare din mai multe instituții financiare din SUA.

Drinkman și Smilianeț au fost arestați la cererea Departamentului american de Justiție, în timp ce călătoreau în Olanda. Smilianeț a fost extrădat în septembrie 2012 și rămâne în custodia federalilor. Pe de altă parte, Kalinin, Kotov și Ritikov nu au fost încă reținuți.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și