Prima pagină » Economic » Un manager face un calcul rece: „Cu 20 de salarii din București se plătesc 100 de angajați din Oradea”

Un manager face un calcul rece: „Cu 20 de salarii din București se plătesc 100 de angajați din Oradea”

Un manager face un calcul rece: „Cu 20 de salarii din București se plătesc 100 de angajați din Oradea
''Cât timp autoritățile locale nu vor să atragă investitori și cât timp nu există infrastructură, este foarte dificil să vorbim despre locuri de muncă în plus sau de salarii mai mari. Noi atragem acum candidați din zonele mai puțin favorizate în zonele puternic industrializate", spune Florin Godean, country manager al Adecco România, conform ZF.ro.

Un angajat în regim temporar câștigă, în medie, 2.300 de lei brut pe lună (în jur de 1.600 de lei net), însă discrepanțele dintre veniturile salariale ale angajaților din orașele mari și ale celor din zone mai sărace sau cu mai puțini locuitori continuă să se adâncească. Astfel, în prezent, cu 20 de salarii pe care o firmă de închiriere de forță de muncă temporară le plătește în Capitală poate plăti 100 de salariați din Oradea, potrivit lui Florin Godean, country manager al Adecco România.

„Salariul mediu în rândul angajaților pe care Adecco îi plasează în companiile de pe plan local este de 2.300 de lei brut pe lună. Dar există încă variații foarte mari între București și restul orașelor. Salariile a 100 de oameni din Oradea echivalează cu cele a 20 de angajați din Capitală. Astfel că, până să ajungem la un salariu minim de 1.000 de euro net pe lună este cale lungă. Lucrurile țin de politic, de infrastructură, de voință și de creștere a productivității angajaților”, a spus Florin Godean, prezent la ZF HR Conference 2015, evenimentul anual de HR organizat în luna martie de Ziarul Financiar, care anul acesta a avut tema „Salariul, ultimul tabu?”. Florin Godean conduce un business în domeniul recrutării și închirierii de forță de muncă temporară Adecco, cu afaceri de peste 52 de milioane de euro în 2014 și circa 6.000 de angajați.

În opinia sa, atunci când România va ajunge să vândă produse cu valoare adăugată mare și angajații români vor putea să „aspire” la salarii în creștere. Din păcate însă, spune el, în prezent, multe dintre orașele din provincie care intră în categoria celor sărace nu se pot ridica la nivelul unor zone precum București, Cluj sau Iași, pentru că nu există voință politică.

CITEȘTE ÎN CONTINUARE PE ZF.RO.

 

Autor

Citește și