„Admite cererea de chemare în judecată formulată de debitorul S.C. AMBIENT S.A., pentru deschiderea procedurii insolvenței și în consecință: Deschide procedura generală de insolvență împotriva debitorului S.C. AMBIENT S.A. (…) Desemnează administrator judiciar provizoriu, la cererea debitorului, pe SIBINSOLV I.P.U.R.L”, se arată în soluția publicată pe site-ul Tribunalului Sibiu.
Creditorii Ambient sunt, potrivit site-ului Tribunalului Sibiu, Alpha Bank România, BCR, Piraeus Bank România, Mitliv Exim SRL, distribuitorul de produse pentru amenajări interioare și exterioare Ax Perpetuum Impex SRL, producătorul și distribuitorul de materiale pentru finisaje DAW Bența România SRL, Köber și Betak.
Producătorul de lacuri și vopsele Köber și producătorul de benzi zincate Betak au depus cereri de intervenție în nume propriu, însă acestea au fost respinse de instanță, ca fiind premature.
De asemenea, cererea de opoziție formulată de distribuitorul de materiale de construcții Mitliv Exim a fost anulată, întrucât a fost transmisă netimbrată.
Decizia Tribunalului Sibiu poate fi atacată cu apel în termen de șapte zile de la comunicarea hotărârii. Următorul termen în cadrul procedurii de insolvență este 9 decembrie.
Ambient a anunțat, la 1 septembrie, că a depus la Tribunalul Sibiu o cerere de intrare în insolvență cu opțiunea de reorganizare. Cererea a fost înregistrată de instanță cu data de 28 august.
Compania a informat că nu a reușit atragerea fondurilor necesare finanțării capitalului de lucru în procesul de restructurare financiară și reconturare a business-ului din ultimii patru ani, derulat sub coordonarea firmelor specializate de consultanță.
„În acest context s-a reconsiderat posibilitatea continuării activității pe actuala structură a canalelor de vânzare ale companiei, respectiv canalul de retail în magazine proprii și închiriate și canalul clienți profesionali reprezentat de dezvoltatori, constructori, dar și recomercianti”, potrivit comunicatului transmis la momentul respectiv de Ambient.
Procedura reorganizării judiciare s-a demarat la cererea companiei, pentru protejarea patrimoniului societății prin implementarea unui cadru unitar și eficient de derulare a activității și având scopul în continuitatea afacerii prin menținerea întregului portofoliu de clienți.
Cifra de afaceri a Ambient a scăzut cu 20,7% anul trecut, de la 627,5 milioane lei în 2013 la 497,7 milioane lei, iar compania a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 32,3 milioane lei, comparativ cu un profit de 37,4 milioane lei în anul anterior, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
Ambient a avut anul trecut un număr mediu de 1.276 angajați.
Compania concurează pe piața locală pe piața românească cu retaileri precum Kingfisher, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, Praktiker și Leroy Merlin. Ambient operează o rețea de 12 unități, concentrată în zona Transilvaniei. Singura prezență în afara Transilvaniei este un depozit la Râmnicu Vâlcea.