Un membru al Guvernului german lasă o ușă deschisă euroobligațiunilor
Ministrul german al Muncii Ursula von der Leyen (CDU) acordă o șansă punerii în comun a datoriilor europene prin intermediul euroobligațiunilor, în pofida faptului că „nu sunt încă întrunite” condițiile introducerii acestora, informează Mediafax, citând AFP.
„Împrumuturile comune sunt o opțiune, în condițiile în care există o politică fiscală comună și completă, dar și un control eficient”, declară pentru Spiegel von der Leyen, o apropiată a Angelei Merkel. Până în prezent, ministrul a intervenit prea puțin în legătură cu probleme europene.
„Dar exprimarea unei poziții asupra acestui lucru în prezent, în contextul în care condițiile nu sunt încă reunite, este absolut absurd”, se grăbește ea să adauge.
După modelul ministrului german al Finanțelor Wolfgang Schäuble și al cancelarului, von der Leyen insistă asupra necesității unei sporiri a competențelor UE și unei mai bune armonizări a politicilor economice și sociale la scara continentului, lucru care reprezintă, în opinia sa, un mod de luptă împotriva crizei actuale.
„Avem nevoie de o politică bugetară comună”, declară ea, subliniind că moneda unică din cele 17 țări nu poate să funcționeze cu „17 concepții diferite despre disciplina bugetară”.
Von der Leyen pledează totodată pentru punerea în aplicare a unei „politici comune a pieței muncii la scară europeană”. „Prima etapă este să dezvoltăm o înțelegere comună a ceea ce înseamnă o bună piață a muncii”, a subliniat ea.
„Până acum, nu facem decât să ținem cont de experiențele noastre naționale. Acest lucru nu oferă cine știe ce, pentru că nu putem compara lucrurile. Este necesar să procedăm la o evaluare a structurilor, deficitelor și instrumentelor introduse”, continuă ministrul german al Muncii.
În cadrul armonizării politicilor sociale europene, la care se referă în aspirațiile sale, ministrul se arată foarte critic față de deciziile luate în materie de pensionare în Franța.
„Dacă mă voi întâlni cu francezii, le voi spune că scăderea vârstei de pensionare nu este, pe termen lung, opțiunea cea bună”, declară ea.
Pe 6 iunie, Guvernul socialist francez a restabilit posibilitatea pensionării la vârsta de 60 de ani, față de 62 de ani cât se prevedea anterior, în cazul unor salariați care au început să muncească mai devreme.