Un MILIARDAR cu afaceri în România a reușit să facă cei mai mulți bani din lume în prima lună a lui 2013. INFOGRAFIC
Averile celor mai bogați 100 de oameni ai planetei au crescut într-o singură lună cu aproape 96 de miliarde de dolari, ceea ce însemnă o medie zilnică de 31 de milioane de dolari pe persoană, reiese din datele Bloomberg Billionaire Index.
Împreună, cei mai înstăriți 100 de oameni din lume aveau la sfârșitul anului trecut o avere de circa 1.900 de miliarde de dolari, în creștere cu 241 de miliarde de dolari de 2011.
„Anul trecut a fost un an bun pentru miliardarii planetei. În 2013 vor continua să caute oportunități de investiții în jurul lumii nu doar în Statele Unite, investiții care să le propulseze și mai mult veniturile”, a precizat John Catsimatidis, proprietarul miliardar al companiei Red Apple Group.
Potrivit datelor Bloomberg, Ingvar Kamprad, antreprenorul suedez care controlează lanțul Ikea, prezent și în România, este miliardarul care a reușit să facă cei mai mulți bani în prima lună a acestui an, respectiv șase miliarde de dolari, averea sa fiind estimată la sfârșitul lunii ianuarie la circa 49,5 miliarde de dolari, ceea ce îl clasează pe poziția a cincea în topul celor mai bogați oameni din lume.
Ei au reușit să-și mărească averile cu miliarde de euro într-o singură lună
Pe locul doi în ceea ce privește averea acumulată în ianuarie s-a clasat investitorul Warren Buffett, președintele consorțiului Berkshire, care a reușit să-și sporească averea cu 4 miliarde de dolari în prima lună din 2013.
Compania controlată de Buffett este cotată la bursă și operează o gamă vastă de întreprinderi din domeniul asigurărilor (Geico), al industriei prelucrătoare (Clayton Homes), al energiei (MidAmerican Energy, Lubrizol) și al serviciilor (NetJets). „Imperiul Berkshire” deține totodată acțiuni la Coca-Cola, American Express, Procter&Gamble și Wells Fargo.
Pe locul trei în topul miliardarilor care au înregistrat cele mai bune rezultate la începutul anului se află frații Koch. Cei doi miliardari controlează compania Koch Industries, cu operațiuni în industrii precum rafinarea țițeiului și comercializarea de produse de bază. Compania are vânzări anuale de circa 115 miliarde de dolari. Cei doi frați dețin fiecare un pachet de 42% din acțiuni.
Carl Ichan este un investitor cu un portofoliu diversificat, având participații în domeniul biotehnologiei, al cazinourilor, al tehnologiei informațiie precum și în imobiliare. Aproape jumătate din averea sa este investită în companii listate la bursă.
Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată de circa 78,2 miliarde de dolari, s-a clasat pe locul cinci. Slim controlează American Movil, cel mai mare operator de telefonie mobilă din America. Miliardarul mexican deține participații în sectorul bancar și minier precum și la companiile Philip Morris sau New York Times.
Bill Gates, cofondatorul Microsoft și al doilea cel mai boat om din lume, a câștigat în prima lună a anului în jur de trei miliarde de dolari, averea sa ajungând astfel la peste 65,8 miliarde de dolari.
Cea mai bogată femeie din Europan, Liliane Bettencourt, a reușit să-și sporească averea cu 2,9 miliarde în ianuarie. Bettencourt deține 31% din acțiunile producătorul francez de cosmetice L’Oreal. Miliardara implicată într-un scandal legat de plata ilegală a unor sume către fostul președinte francez Nicolas Sarkozy susține taxarea suplimentară a bogaților, scrie Bloomberg.
Michele Ferrero este cel mai bogat om din Italia și proprietarul companiei Ferrero International, al patrulea cel mai mare producător de ciocolată din lume.
Charoen Sirivadhanabhakdi, cel mai bogat thailandez și președintele companiei Thai Beverage, cel mai mare producător și distilator de băuturi din Thailanda, a intrat în topul celor mai bogați oameni în ianuarie, după ce averea sa a crescut cu circa 2,5 miliarde de dolari, ajungând la 11,2 miliarde.
Mukesh Ambani are afaceri în industria de rafinare și este proprietarul celui mai mare teren cu gaze naturale din India. Ambani locuiește în prezent într-o clădire cu 27 de etaje din Mumbai, imobil fiind evaluat la circa 500 de milioane de dolari.