Acestea au precizat că lista țărilor de proveniență a materiei prime include Rusia, respectiv anumite state ale blocului comunitar (UE28), fiind vehiculat și numele Germaniei.
Două vapoare tip Panamax încărcate cu grâu din Rusia pleacă zilele acestea dintr-un mare port al acestei țări cu destinația Iran, au mai precizat aceleași surse.
Iranul plănuiește să importe trei milioane de tone de grâu până în primăvara lui 2020, a anunțat un oficial al Federației Asociațiilor din Industria Alimentară.
Teheranul a parafat două memorandumuri de înțelegere cu Rusia și Kazahstan pentru importuri temporare de grâu, potrivit declarațiilor adjunctului ministrului Agriculturii, Ali Akbar Mehrfad, făcute luna trecută pentru agenția IRNA.
„Va trebui să vedem cât grâu va ajunge să fie livrat, în condițiile în care finanțarea schimburilor comerciale cu Iranul este în continuare dificilă”, a precizat pentru Reuters un trader din piață.
Aflat sub umbrela sancțiunilor SUA din cauza programul său nuclear, Iranul a fost blocat de sistemul financiar internațional. Alimentele, nutrețurile, medicamentele și ale mărfuri care intră sub incidența transporturilor umanitare fac excepție.
Cu toate acestea, măsurile SUA care vizează de la comerțul cu petrol la transporturi și la activități financiare au determinat anumite bănci să nu intre în afaceri cu părți iraniene, chiar și atunci când vine vorba de cele de ordin umanitar, cum este și cazul transporturilor de alimente.
În luna octombrie a anului în curs, mai bine de 20 de vapoare care transportau în jur de un milion de tone de cereale erau blocate în afare porturilor iraniene, ca urmare a sancțiunilor SUA care au generat probleme cu plățile și au stopat eforturile republicii islamice să importe bunuri vitale.
Se pare totuși că în ultimele achiziții ale Teheranului, multinaționalele care activează în sectorul cerealelor nu au fost implicate. Doi traderi cu susținere din Orientul Mijlociu și o casă de trading din Asia par să stea în spatele afacerii.
„Mă aștept ca milionul de tone de grâu să fie furnizate de Rusia și de alte țări din zona Mării Negre”, a declarat un trader pentru Reuters. „Aproximativ 100.000 de tone, probabil furnizate de Germania, ar putea avea ca destinație Iranul, dacă se rezolvă problema plăților. Pe de altă parte, cu grâul din Rusia sunt probleme generate de atacul de insecte care au deteriorat boabele”.
Potrivit informațiilor din piață, marea majoritate a cantității de grâu ar fi fost contractată prin Corporația de Achiziții Guvernamentale a Iranului (GTC), o agenție de stat a Teheranului, iar restul prin achiziții private care vor fi livrate prin Marea Caspică.