Un oficial BCE îndeamnă băncile naționale să evalueze RISCURILE achizițiilor de obligațiuni /Trebuie analizate ”beneficiile și costurile”

Publicat: 29 05. 2024, 07:30

Băncile centrale trebuie să reanalizeze avantajele și riscurile programelor achizițiilor de obligațiuni, în contextul în care pot apărea pierderi din cauza variațiilor dobânzilor, afirmă Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).

”Începând de la criza financiară globală din 2008, multe bănci centrale din întreaga lume au recurs la achiziții de active în cadrul politicii monetare. În zona euro, spre exemplu, achizițiile de obligațiuni au fost folosite activ 13 ani în ultimii 15 ani. Ca reacție la creșterea inflației post-pandemie, cele mai multe bănci centrale au oprit achizițiile de obligațiuni și au început reducerea volumului activelor deținute”, a declarat Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al BCE, cu ocazia Conferinței cu tema ”Dinamica prețurilor și provocări în materie de politică monetară”, desfășurată în Tokyo, Japonia.

Isabel Schnabel a îndemnat băncile centrale să analizeze avantajele și dezavantajele achizițiilor de obligațiuni.

”Este un moment bun pentru a începe să reflectăm la experiența folosirii achizițiilor de active și a evalua beneficiile și costurile, prin analizarea efectelor asupra piețelor financiare și a economiei mai largi”, a precizat Schnabel.

Oficialul BCE a explicat că achizițiile de obligațiuni par a fi benefice pentru economie în perioadele de crize financiare, dar, în alte perioade, pot genera pierderi, din cauza fluctuațiilor dobânzilor.

”Mesajul meu central este că achizițiile de obligațiuni pot fi un instrument puternic când piețele financiare sunt în criză. În alte perioade, băncile centrale trebuie să analizeze atent dacă beneficiile achizițiilor de active depășesc costurile. Experiența din ultimii 15 ani sugerează că eficiența programelor de Relaxare Cantitativă în stimularea cererii agregate depinde de starea economiei și riscă să genereze costuri care ar putea fi mai mari decât cele ale altor instrumente”, a atras atenția Schnabel.

Oficialul BCE a subliniat că achizițiile de obligațiuni ”trebuie să se numere în continuare printre instrumentele băncilor centrale”, mai ales că au jucat ”un rol important” în ”stabilizarea piețelor financiare” în perioade de presiuni economice.

”Dar toate măsurile de politică monetară trebuie să treacă testul evaluării proporționalității. Această experiență va ajuta băncile centrale să analizeze atent beneficiile și efectele colaterale ale diverselor instrumente de politică monetară, pentru a putea elabora politici adecvate, care să țină cont de starea generală a economiei”, a concluzionat Isabel Schnabel, membră a Comitetului executiv al BCE.

Foto: Profimedia

Citește și:

Le Monde: Franța trebuie să își relanseze INDUSTRIA /Europa poate fi competitivă într-un sistem comercial mondial echitabil