Changsha, un oraș industrial cu 7 milioane de ocuitori din centrul Chinei, a prezentat un plan de investiții de 130 de miliarde de dolari, vizând construcția de drumuri, facilități pentru tratarea deșeurilor, extinderea aeroportului și îmbunătățirea aspectului orașului, informează Mediafax, citând Financial Times.
Planul prezentat de Changsha ar putea deschide calea pentru programe de stimulare economică ale altor autorități locale chineze, în contextul încetinirii creșterii economice a țării.
Guvernul central s-a angajat să nu mai repete cheltuielile masive de susținere a economiei din perioada 2009-2010, după ce au condus la creșterea îndatorării și inflație. Oficialii de la Beijing au cerut, însă, mai multe investiții pentru a susține economia și au deschis, astfel, calea pentru autoritățile locale care vor să lanseze programe ambițioase de cheltuieli.
Changsha, capitala provinciei Hunan, este prima autoritate locală care anunță un plan amplu. Analiștii consideră că programul arată clar că prioritatea Chinei este de a susține economia, după o creștere de numai 7,6% în trimestrul al doilea, minimul a trei ani.
„Este începutul unui nou val de sprijin, susținut de autoritățile locale din China, ca răspuns la recenta permisiune acordată de premierul Wen Jiabao pentru promovarea investițiilor și crearea de locuri de muncă”, a declarat Shen Jianguang, economist la compania Mizuho Securities.
Există însă semne de întrebare legate de capacitatea Changsha de a finanța planul, dar și temeri că noi cheltuieli masive vor duce la investiții inutile, afectând perspectivele țării de dezvoltare pe termen lung, scrie Financial Times.
Planul de 130 de miliarde de dolari va viza 195 de proiecte diferite, variind de la extinderea aeroportului la construcția de drumuri, facilități pntru tratarea deșeurilor și înfrumusețarea orașului.
Din anunțul autorităților din Changsha lipsesc informații cheie, precum durata pe care se va desfășura sau câte din proiecte sunt noi, ceea ce face dificilă evaluare impactului real, notează publicația britanică.
De asemenea, nu este clar cum va finanța Changsha pogramul, a cărui valoare se ridică la 150% din PIB al orașului și reprezintă o cincime din planul de investiții lansat de guvernul central al Chinei în timpul crizei financiare la nivel național.