Un proiect vechi din anii 1950, poate fi reîncălzit. Resursele geo-termale din nord-estul Capitalei ar putea fi conectate la sistemul centralizat de termofiare. Ultima oară, soluția a fost propusă prin 20o8.
București ar putea fi încălzit cu apă fierbinte extrasă din subteran. Compania Electrocentrale București a semnat astăzi un memorandum cu o firmă americană pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind resursele geotermale din zona Capitalei. Dacă proiectul devine realitate, orașul ar fi mai puțin poluat, iar oamenii ar avea de achitat facturi mai mici.
La începutul anului, o vizită făcută la Washington de reprezentanții Ministerului Energiei și cei ai LCEN anunța un prim pas spre momentul în care Bucureștiul va putea fi încălzit, la fel ca multe orașe europene, cu apă geotermală, iar astăzi s-a semnat și un memorandum prin care o companie americană s-a angajat să facă un studiu de fezabilitate. Firma este specializată în astfel de lucrări și a colaborat pentru proiecte de mare anvergură, inclusiv cu Pentagonul. Prin sprijinul Statelor Unite, vom putea integra energia geotermală în sistemul de termoficare a Capitalei, reducând facturile bucureștenilor și folosind energie curată.
Cu un potențial energetic uriaș pentru București, zăcământul de ape geotermale se întinde pe aproximativ 300km² apa extrasă de aici ar urma să încălzească întreg Bucureștiul prin rețeaua de conducte deja existentă. Așa ar reduce mult facturile la încălzire, dar și poluarea orașului.
A fost valorificat puțin în ani-80, în perioada comunistă, dar în ultimii 35 de ani nu prea. Adică, cu câteva excepții, avem investiția Austria că în centru de spart și wellness. Mai avem un exemplu de succes Spitalul Clinic de Urgență Gripa Ionescu al SRI.
Totuși, proiectul depinde și de temperatura apei. Dacă această temperatură este suficientă sau dacă ea permite doar furnizarea unei ape calde pe perioadă de vară. Deci, în funcție de ce dau studiile, putem să vorbim de cum se împarte producția. Deocamdată, în țara noastră sunt prea puține orașe care folosesc această resursă pentru încălzire. Între acestea Oradea și Călimănești-Căciulata.