Suntem mai săraci decât mulți europeni, dar, în unele cazuri, plătim în plus pentru mâncare. Multe dintre alimentele de bază din România au același preț cu cele din alte state ale regiunii, chiar și cu Germania, cea mai puternică economie a lumii. La polul opus, însă, se află salariile românilor și ideea că în țara noastră, cu remunerația primită de angajați, este a doua cea mai mică din Europa, un salariu mediu ajungând la 440 de euro, adică de două ori mai puțin decât în Cehia și Polonia. Raportul între prețul alimentelor este însă altul. Astfel, același coș de cumpărături este mai scump în România (15,43 euro), decât în Polonia (15 euro), iar diferența dintre alimentele cumpărate în țara noastră și cele din Cehia este de doar 4 euro, același coș ajungând acolo la 19 euro. În Germania, cea mai puternică economie europeană, coșul ajunge la puțin sub 25 de euro, deci cu 63% mai scump decât în România, însă această diferență trebuie privită în raport cu salariul mediu net pe care îl încasează nemții, adică unul de cinci ori mai mare decât cel al unui român.
Salariile însă au rămas în urmă în contextul în care salariul mediu pe economie este de circa 440 de euro, al doilea cel mai mic din Uniunea Europeană după cel din Bulgaria.
De altfel, de multe ori jucătorii din economie au spus că într-adevăr prețurile sunt aliniate la UE, așa cum este și normal, însă salariile mai au de recuperat. Pentru a se echilibra situația, economia locală este obligată să atragă investiții care să creeze locuri de muncă noi, însă investitorii trebuie să construiască local businessuri cu o valoare adăugată mare pentru economie pentru ca în final salariile plătite să fie pe măsură.
Momentan însă, salariul mediu net din România este de circa două ori mai mic decât în Cehia și Polonia și de cinci ori mai mic decât în Germania. Raportul între prețul alimentelor este însă altul. Astfel, același coș de consum costă 15,43 euro în România, circa 15 euro în Polonia și 19 euro în Cehia.