Un specialist face lumină: Faptul că România are mai multe insolvențe frauduloase decât alte state este un mit

Un specialist face lumină: Faptul că România are mai multe insolvențe frauduloase decât alte state este un mit
Publicat: 11/08/2019, 12:08

„Faptul că România ar avea mai multe insolvențe frauduloase decât alte state europene este un mit care face rău mediului de afaceri. De altfel, cifrele ne arată că România se află chiar sub media europeană în ceea ce privește insolvențele frauduloase. Iar la nivel european, numai 4-6% dintre falimentele sunt frauduloase”, spune Vasile Godîncă-Herlea.

Directorul companiei specializată în administrarea insolvențelor spune că sursa oficială la care se poate face referire este numărul de dosare deshise și soluționate în instanță pentru atragerea răspunderii împotriva companiilor în insolvență. „Analizând aceste informații, observăm o scădere a numărului de dosare deschise de aproximativ 58% din 2014 până la începutul lui 2019, semn că tot mai puțini parteneri de afaceri pun insolvența pe seama practicilor ilegale sau netransparente ale managementului companiilor. Astfel, doar pentru 3,4% din totalul insolvențelor există un dosar de antrenare a răspunderii pe rol/în desfășurare, deci care nu are încă o decizie. După soluționare este posibil să rămână un procent și mai mic”, a explicat CEO-ul.

Vasile Godîncă-Herlea spune că o procedură de insolvență „problematică” se deosebește de o procedură care se desfășoară în parametri normali în principal prin lipsa de transparență în activitatea societății atât anterior cât și ulterior insolvenței, o comunicare sau o colaborare deficitară a reprezentanților societății debitoare cu practicianul în insolvență și reticență în furnizarea de informații și documente privind demersurile societății și deciziile luate. „În toate cazurile, astfel de manifestări trebuie analizate și puse în context, iar constatarea unei activități frauduloase trebuie făcută de către un judecător în urma administrării de probe”.

Cele mai comune tipuri de practici privesc probleme contabile sau o contabilitate fictivă sau documente contabile ascunse; folosirea bunurilor sau conducerea activității societății în interes personal; deturnarea sau ascunderea bunurilor societății; încheierea unor acte frauduloase care lezează drepturile creditorilor (de exemplu sustragerea bunurilor de la urmărirea creditorilor); plăți preferențiale sau plăți în avans în detrimentul altor creditori.

O poveste de succes în redresarea unei astfel de companii poate însemna, după caz, salvarea unei părți din business: active, brand, salariați, contracte, licențe sau a business-ului per se. „Nu știm să existe povești de succes ale unor insolvențe frauduloase, în mare pare pentru că în momentul fraudării creditorilor sau a partenerilor de business aceștia își pierd încrederea în tot ceea ce reprezintă businessul respectiv: produsul său, acționarii lui și membrii conducerii”, adaugă directorul CITR.

„Noi am tot vorbit despre faptul că numai 4-6% dintre falimentele de la nivel European sunt frauduloase. În ceea ce privește situația României, analizând numărul de dosare active pe rolul instanțelor pentru atragerea răspunderii împotriva companiilor aflate în insolvență (atât falimente cât și reorganizări) în 2018 (30.847), reiese un procent de numai 3,4% insolvențe cu potențiale nereguli – și acestea dosare în curs de soluționare. După decizie, este posibil ca și acest procent să scadă”, a adăugat Vasile Godîncă-Herlea.

Nu există un anumit domeniu sau o zonă georgafică unde fraudele sunt mai frecvente însă, poate exista o predispoziție în industrii care folosesc mult rulaje de cash sau unde încasările și plătile se efectuează în cash, unde urma disponibilităților e mai greu de urmărit. „Dar nu se poate generaliza”. .

Procedura insolvenței beneficiază de două mari instrumente puse atât la dispoziția creditorilor, cât și a practicianului în insolvență pentru a corecta dezechilibrul cauzat patrimoniului societății de acte, operațiuni sau comportamente dăunătoare intereselor acesteia și a creditorilor. „Din fericire, există un cadru legal pentru anularea actelor frauduloase și atragerea răspunderii împotriva persoanelor care au săvârșit aceste acte. Legea insolvenței facilitează promovarea acțiunilor de anulare a actelor frauduloase prin instituirea unei prezumții de fraudă, astfel încât practicianul în insolvență sau creditorii care formulează acțiunea nu mai sunt ținuți să probeze caracterul fraudulos al operațiunii”.

Pentru a nu descuraja antreprenorii în a lua decizii de business trebuie conștientizat că situațiile sunt diferite și este întotdeauna obligatoriu ca acțiunile să fie analizate și puse în context. Business-ul înseamnă asumarea unor riscuri și decizii de oportunitate, iar dacă ulterior oportunitatea nu se concretizează, atunci nu se poate considera că reprezintă un demers fraudulos. „Totuși, atunci când se constată existanța unor cazuri care dăunează intereselor societății și al creditorilor, Legea insolvenței pune la dispoziția practicianului în insolvență sau a creditorilor posibilitatea formulării de acțiuni pentru atragerea răspunderii sau anularea actelor. Totodată, nu este exclusă nici aplicarea răspunderii administrative sau chiar penale pentru faptele care constituie contravenții sau infracțiuni”, a adăugat directorul CITR.

CITR este parte a CITR Group, grup de firme specializat în soluții personalizate pentru companiile aflate în impas economic. CITR are o experiență de aproape 20 de ani, și dispune de 10 filiale din România și un birou internațional, localizat în Cipru.

Avocatul Vasile Godîncă-Herlea este ocupă poziția de CEO al CITR de la finalul anului 2016, coordonând peste 150 de proiecte cu grad de complexitate ridicat, precum insolvența Proges, Concefa, Rulmentul și Mondex. A absolvit Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și studiile de master în drept privat la aceeași universitate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria...