Un startup vrea să instaleze baterii gravitaționale în România. Minele de cărbune din Valea Jiului ar putea contribui la decarbonizarea țării

Publicat: 10 11. 2023, 17:20
Actualizat: 10 11. 2023, 17:25
Sursa foto: Profimedia Images

Green Gravity, un start-up din Australia care produce baterii gravitaționale, vrea să aducă tehnologia sa în România.

Firma a semnat o înțelegere cu Complexul Energetic Valea Jiului SA, deținut de stat, pentru a analiza posibilitatea instalării tehnologiei sale în 17 mine de cărbune din Valea Jiului.

„Salut această inițiativă, care demonstrează potențialul cooperării dintre România și Australia în domeniul energiei curate și al acțiunii climatice. Sprijin eforturile CEVJ și Green Gravity de a explora fezabilitatea stocării energiei gravitaționale din vechile puțuri de mină, care ar putea oferi o soluție viabilă pentru îmbunătățirea flexibilității și rezilienței sistemului nostru energetic, asigurând un viitor pentru Valea Jiului și reducând treptat în același timp dependența noastră de combustibilii fosili”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Suntem încântați să colaborăm cu CEVJ la acest proiect inovator, care are potențialul de a transforma sectorul cărbunelui din România într-un centru de stocare a energiei regenerabile, creând locuri de muncă, creștere și inovație. Tehnologia noastră oferă o soluție unică pentru stocarea excesului de energie regenerabilă folosind gravitația, care poate ajuta la echilibrarea rețelei electrice și la sprijinirea obiectivelor climatice ale UE”, a declarat CEO-ul startup-ului, Mark Swinnerton.

O tehnologie promițătoare

Pentru această metodă de generare de energie, cel mai important element este puțul minei. Containere pline de nisip (sau alt material greu) sunt coborâte în puț în momentele în care cererea de energie din rețea este foarte ridicată. În timp ce greutatea coboară, o serie de generatoare/motoare electrice din puț produc energie prin frânare regenerativă, o metodă împrumutată din industria auto.

Pentru ca sistemul să fie eficient, ridicarea greutăților înapoi la poziția de start de la intrarea în puț se face, folosind aceleași motoare electrice, în momentele în care există un exces de energie în rețea. Astfel, această operațiune costă mai puțin atunci.

Schema unei baterii gravitaționale ((Foto: IIASA))

 

Pentru o eficiență și mai mare, o idee este golirea nisipului din containere în tunelurile minei, însă această operațiune va duce treptat la umplerea acestora. O metodă hibridă ar fi aducerea înapoi la suprafață doar a unei cantități de nisip.

Citește și: A început construcția primului parc fotovoltaic PLUTITOR din România. Ce avantaje majore au acestea

Astfel, vechile mine vor funcționa în viitor ca baterii de urgență, care vor furniza energie în rețea în momentele în care alte surse verzi, precum fotovoltaicele și eolienele, nu vor putea acoperi necesarul.

Construcția unei astfel de centrale poate costa între 1 și 10 dolari/kWh.

Green Gravity a semnat acorduri similare cu compania din Australia Yancoal și cu gigantul internațional din domeniul ingineriei GHD Group.

România și-a propus ca până în 2030, 30,5% din energia produsă să provină din surse regenerabile și să renunțe la cărbune până în 2032.