Prima pagină » Economic » Una dintre cele mai consumate legume în România, în topul scumpirilor din acest an / Un kilogram de CARTOFI costă chiar și cu 6 lei

Una dintre cele mai consumate legume în România, în topul scumpirilor din acest an / Un kilogram de CARTOFI costă chiar și cu 6 lei

Cartofii, una dintre cele mai consumate legume în România, se află în topul scumpirilor din acest an. Prețul lor a crescut cu aproximativ 20% în urma unei producții grav afectate de secetă, fenomen care a afectat semnificativ recoltele din ultimii ani.

În piețele din întreaga țară, cartofii românești se vând la prețuri care pornesc de la 2 lei kilogramul, dar pot ajunge și la 6 lei, în funcție de zonă și de calitatea produsului.

Această situație nu este una izolată, fiind o problemă care se agravează de câțiva ani. Există o majorare de preț de 80% față de 2021 și față de anul trecut discutăm de o majorare de preț de 20%. Cu alte cuvinte, cartoful este leguma care s-a scumpit cel mai mult în ultimii ani, reflectând atât dificultățile de producție, cât și dependența crescândă de importuri, notează Antena 3.

De ce au ajuns cartofii să fie atât de scumpi?

Principala cauză este scăderea producției interne. Din 2015 până în prezent, producția de cartofi din România a scăzut cu două milioane de tone, iar suprafața cultivată a coborât sub 30.000 de hectare. Specialiștii din agricultură estimează că România ar avea nevoie de încă 60.000 de hectare de teren cultivabil pentru a acoperi necesarul de consum intern. Însă, acest obiectiv pare tot mai dificil de atins din cauza condițiilor climatice și a lipsei de sprijin pentru agricultori.

În plus, anul trecut, România a importat peste 200.000 de tone de cartofi, plătind peste 7 milioane de euro, iar în 2023 cifra importurilor se apropie deja de 150.000 de tone. Aceste cantități mari de cartofi aduși din străinătate pun presiune asupra prețurilor locale, dar nu compensează pierderile cauzate de secetă și producția slabă.

Din păcate, seceta a avut un impact major și în acest an, reducând producția cu 40% față de anul precedent. Estimările sunt că producția este cu 40% mai mică față de cea de anul trecut, avertizează specialiștii, sugerând că prețurile ar putea crește și mai mult în lunile următoare. Este posibil ca prețul cartofului românesc să crească cu încă 20%, ceea ce ar face din această legumă un lux pentru unele gospodării.

Vă recomandăm să citiți și:

Sursa video: Antena 3

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele