Prima pagină » Economic » Una dintre cele mai mari bănci din lume părăsește România

Una dintre cele mai mari bănci din lume părăsește România

Una dintre cele mai mari bănci din lume părăsește România
Grupul britanic RBS, controlat încă de stat după 5 ani de criză, se pregătește să vândă sucursala care i-a rămas în România și a mandatat firma de consultanță PwC să facă demersuri pentru găsirea unei bănci care să preia portofoliul rămas de clienți multinaționale, scrie ZF citând surse din piață.

După ce a vândut anul trecut businessul de retail și un calup de neperformante corporate, RBS are o sucursală cu cotă de piață nesemnificativă.

RBS a semnat în urmă cu un an un acord de transferare a portofoliului de retail către UniCredit Țiriac Bank. De asemenea, anul trecut britanicii au realizat o tranzacție importantă cu credite neperformante din divizia corporate, rezultând în final o contracție puternică a bilanțului și ieșirea din clasamentul primelor 20 de bănci de pe piață.

Din septembrie 2013 RBS România a trecut la statutul de sucursală, însă oficial britanicii au indicat menținerea unui anumit interes pentru a continua businessul cu clienți mari.

Până la urmă, deznodământul ieșirii complete de pe piață se arată a fi inevitabil. Cumpărătorul portofoliului de clienți sofisticați/multinaționale servit încă de RBS ar trebui să aiba un profil similar de expertiză și capacitate tehnică pe zona corporate. Prin prisma acestui fapt portofoliul în cauză ar putea ajunge tot la UniCredit, care a luat și retailul, care are deja o poziție puternică pe segmentul corporate și a indicat menținerea unui apetit pentru achiziții atât timp cât creșterea organică se dovedește încă dificilă.

De asemenea, un profil similar expertizei RBS în corporate banking ar avea ING, însă grupul olandez încă este supus unor constrângeri la capitolul achiziții în condițiile în care nu a încheiat rambursarea ajutorului de stat de 10 mld. euro primit pentru a depăși primele șocuri ale crizei izbucnite în 2008. Citibank a rămas o casă de corporate banking pentru companii mari/multinaționale după ce anul trecut și-a vândut retailul către Raiffeisen, însă rămâne de văzut în ce măsură ar avea apetit pentru o achiziție pe segmentul corporate. Un semnal interesant privind menținerea unui anumit interes la nivel local a fost preluarea anul trecut a businessului de custodie de la ING.

Acestea ar fi cele trei mari variante de potențiali cumpărători prin prisma compabilității cu gradul de expertiză al RBS și a interesului tradițional pentru segmentul de clienți în discuție.

La nivel oficial reprezentanții RBS afirmă că opțiunile strategice privind businessul din România sunt în continuare în proces de reevaluare. Cert este că RBS România face parte din divizia de active la care britanicii vor să renunțe.

„Deoarece Divizia RBS NonCore a fost desființată la sfârșitul lui decembrie 2013, RBS România, care făcuse parte din această divizie din februarie 2009, a fost transferată începând cu 1 ianuarie 2014 în nou creata divizie Capital Resolution. În acest context și așa cum am făcut în ultimii ani, continuăm să ne revizuim opțiunile strategice pentru business-ul nostru din România. Scopul este de a găsi cea mai bună soluție atât pentru clienții, cât și pentru angajații noștri”, menționează reprezentanții RBS. Banca precizează că își va informa clienții de orice schimbare care ar putea apărea cu suficient timp în avans și într-o manieră deschisă. „Între timp, vom continua să ne desfășurăm activitatea în mod «business as usual»”.

Anul trecut încă au mai fost tatonări în vederea unei eventuale includeri a RBS România în divizia activelor „core” a grupului britanic, după ce businessul local a fost curățat și restructurat prin vânzarea businessului de retail și a neperformantelor corporate. A rămas o structură foarte suplă, cu un bilanț redus, care ar fi putut funcționa în continuare ca o casă de corporate banking în condiții de profitabilitate ridicată. Britanicii nu au însă niciun interes strategic față de piața locală dominată de austrieci și greci și sunt gata să plece cu totul.

În toamna anului trecut au închis sucursala locală și spaniolii de la Caixabank care de asemenea erau calați pe business-ul corporate, clienții fiind preluați de BCR.

Vânzarea business-ului rămas al RBS va fi doar una dintr-o serie de tranzacții bancare așteptate anul acesta.

Astfel, până la sfârșitul anului ar putea pleca din România portughezii de la Millennium, dar și francezii de la Credit Agricole.

De asemenea, ar putea fi încheiată până la iarnă și tranzacția de vânzare a Volksbank, care are ca termen limită sfârșitul anului 2015. Interesat de portofoliul băncii austriece ar putea fi alt grup austriac – Raiffeisen, care a spart anul trecut gheața tranzacțiilor cu portofolii prin preluarea retailului de la Citibank. Achiziția respectivă nu i-a ajutat însă prea mult în expansiunea bilanțului, respectiv în creșterea cotei de piață. De-abia eventuala preluare a Volksbank România ar face ca Raiffeisen să urce vizibil în ierarhia activelor, conform ambițiilor mai vechi ale băncii-mamă de la Viena. Volksbank a devenit o bancă foarte curată, cu o rată a creditelor neperformante de circa 7% după ce recent a reușit să vândă un portofoliu uriaș de active proaste de aproape o jumătate de miliard de euro.

Nu în ultimul rând, pe lista băncilor care așteapta cumpărător rămâne Marfin Bank.

Rămâne în suspensie și demersul Băncii Carpatica de a găsi un partener care să-i întărească baza de capital și care să-i permită să avanseze în clasamentul activelor.

Citește și