UNDĂ VERDE. Comisia Europeană a acceptat angajamentele Transgaz privind exporturile de gaze din România

UNDĂ VERDE. Comisia Europeană a acceptat angajamentele Transgaz privind exporturile de gaze din România
Compania Transgaz, prin directorul general Ion Sterian, și-a luat angajamente ferme până la 31 decembrie 2026
Publicat: 06/03/2020, 14:25
Actualizat: 06/03/2020, 14:57

Comisia Europeană a anunțat, vineri, printr-un comunicat de presă, că a acceptat angajamentele propuse de Transgaz în vederea facilitării exporturilor de gaze naturale din România.

Potrivit comunicatului Comisiei Europene, Transgaz va pune la dispoziția pieței capacități semnificative de gaze naturale, în regim de capacități ferme, pentru a fi exportate din România către statele membre învecinate, în special către Ungaria și Bulgaria.

În acest fel, Comisia Europeană a pus capăt unei investigații asupra companiei Transgaz, declanșată din cauza restricționării exporturilor de gaze naturale din România.

„Decizia confirmă înlăturarea îngrijorărilor Comisiei Europene cu privire la un potențial abuz de poziție dominantă realizat de SNTGN Transgaz SA pentru perioada și activitatea supuse investigației și pune capăt investigației Comisiei Europene în acest caz, fără constatarea existenței vreunei încălcări din partea societății și implicit fără aplicarea vreunei amenzi”, se arată într-un comunicat al Transgaz dat vineri publicității.

Cum vede lucrurile Comisia Europeană

În iunie 2017, Comisia a anunţat lansarea unei proceduri oficiale de investigare pentru a evalua dacă Transgaz, societate controlată de stat, care este operatorul tehnic al sistemului de transport din România, a încălcat normele antitrust ale UE prin restricţionarea exporturilor de gaze naturale din România.

„Aceste restricții ar fi putut menține sau crea bariere în calea circulației transfrontaliere a fluxurilor de gaze naturale din România – unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din UE – către Ungaria și Bulgaria, contrar obiectivului unei uniuni integrate a energiei, în care energia circulă liber între statele membre, pe baza forțelor concurențiale și a celei mai bune utilizări posibile a resurselor”, precizează oficialii CE.

În urma inițierii procedurii oficiale de investigare, Transgaz a propus să își asume anumite angajamente ca răspuns la preocupările Comisiei. Ulterior, Comisia a consultat participanții la piață pentru a verifica dacă angajamentele propuse ar elimina problemele de concurență identificate de Comisie.

Ce angajamente și-a asumat Transgaz

Transgaz a adus unele modificări angajamentelor propuse, precizează Comisia Europeană. Angajamentele finale vor permite participanților la piață să aibă acces la capacități semnificative de export prin intermediul punctelor de interconectare dintre România și statele membre învecinate.

Transgaz s-a angajat:

  • să pună la dispoziție capacități minime de export de 1,75 miliarde de metri cubi pe an la punctul de interconectare dintre România și Ungaria (Csanádpalota). Această capacitate este echivalentă cu aproximativ o șesime din consumul anual de gaze naturale al Ungariei;
  • să pună la dispoziție capacități minime de export la un nivel total de 3,7 miliarde de metri cubi pe an în două puncte de interconectare dintre România și Bulgaria (Giurgiu/Ruse și Negru Vodă I/Kardam). Această capacitate acoperă mai mult de jumătate din consumul anual de gaze naturale al Bulgariei și al Greciei;
  • să se asigure că tarifele pe care le va propune autorității române de reglementare în domeniul energiei (ANRE) nu vor diferenția între piața de export și cea internă, evitându-se astfel tarifele de interconectare care fac exporturile neviabile din punct de vedere comercial;
  • să se abțină de la utilizarea oricăror alte mijloace de obstrucționare a exporturilor.

Angajamente în vigoare până la 31 decembrie 2026

Versiunea finală a angajamentelor prevede o capacitate suplimentară semnificativă față de versiunea angajamentelor care a fost testată de piață, în special pentru Ungaria, prin includerea capacităților avute în vedere pentru tronsonul românesc din prima fază a proiectului privind gazoductul Bulgaria-România-Ungaria-Austria („BRUA”). În consecință, participarea societății Transgaz la acest proiect va fi, de asemenea, supusă unor termene-limită obligatorii din punct de vedere juridic.

Angajamentele rămân în vigoare până la 31 decembrie 2026. Un administrator-supraveghetor va fi însărcinat cu monitorizarea aplicării și respectării angajamentelor.

Comisia a ajuns la concluzia că versiunea modificată a angajamentelor propuse de Transgaz răspunde preocupărilor identificate în materie de concurență și, prin urmare, le-a conferit acestora un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

Redăm mai jos Comunicatul de presă al Transgaz:

„SNTGN Transgaz SA informează asupra faptului că astăzi, 6 martie 2020, prin intermediul unui comunicat de presă, Comisia Europeană a anunțat emiterea Deciziei de aprobare a angajamentelor propuse de companie în cadrul investigației AT. 40335, pentru soluționarea îngrijorărilor legate de o posibilă încălcare a articolului 102 al Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene, care interzice abuzul de poziție dominantă.

Decizia confirmă înlăturarea îngrijorărilor Comisiei Europene cu privire la un potențial abuz de poziție dominantă realizat de SNTGN Transgaz SA pentru perioada și activitatea supuse investigației și pune capăt investigației Comisiei Europene în acest caz, fără constatarea existenței vreunei încălcări din partea societății și implicit fără aplicarea vreunei amenzi.

Avem convingerea că încetarea investigației Comisiei Europene în cazul AT. 40335 prin Decizia de aprobare a angajamentelor SNTGN Transgaz SA, este o dovadă certă a consolidării relației de încredere dintre societate și Comisia Europeană și de asemenea o măsura care indică tuturor participanților la piața gazelor naturale atât internă cât și unională, investitorilor și tuturor părților interesate, faptul că SNTGN Transgaz SA este un partener de afaceri stabil, transparent, profesionist și de încredere, o companie în care modelul de afaceri are la baza cele mai bune practici de guvernanță corporativă.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) și răspunde de funcționarea acestuia în condiții de calitate, siguranță, eficiența economică și protecție a mediului înconjurător. În îndeplinirea misiunii asumate, compania desfășoară activitatea de transport gaze naturale în conformitate cu prevederile legislației și ale reglementărilor europene și naționale în vigoare privind transportul gazelor naturale prin conducte”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Simion explică modul în care va oferi românilor apartamente ieftine
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a...
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cum vede George Simion apărarea României în cazul unui război. Ce părere are despre Putin,...
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat...
Anca Țurcașiu, ipostază senzuală la plajă! Are 53 de ani, dar i-a fascinat pe toți...
Livrator de mâncare, bătaie cu pumni şi picioare în trafic, pe o stradă din Cluj....
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Doi copii, spulberați de un adolescent de 16 ani, în Pantelimon! Una dintre victime nu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
2024: Trebuie permis pentru motocultor cu remorcă?
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Cea mai ieftină stațiune de pe litoralul românesc. Turiștii dau năvală
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Taner Ölmez, protagonistul serialului "Doctorul minune", va juca într-un nou serial alături de Aras Bulut...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Test de cultură generală. De ce este vremea atât de greu de prezis?