Prima pagină » Economic » Unde își face vacanțele guvernatorul BNR. Am deschis Casa Isărescu

Unde își face vacanțele guvernatorul BNR. Am deschis Casa Isărescu

EXCLUSIVITATE

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, își petrece vacanțeie și sfârșiturile de săptămână, „atunci când are timp”, la Drăgășani, în județul Vâlcea, la renumita plantație de viță-de-vie pe care o deține. O spune Cristian Dina, persoana care se ocupă de via guvernatorului.

„Domnul guvernator își face vacanțele în vie, și week end-urile, când are timp”, a declarat pentru gândul Cristian Dina, directorul comercial al SC Măr SRL, firma deținută de Mugur Isărescu, împreună cu famila sa.

Plantația de viță-de-vie a guvernatorului a ajuns la 40 de hectare, dintre care 30 de hectare sunt pe rod, în creștere cu 50% față de acum doi ani.

În România piața vinurilor a fost anul trecut de circa 350 de milioane de euro, potrivit estimărilor reprezentanților Patronatului Național al Viei și Vinurilor (PNVV).

„Un viticultor împătimit”

Cristian Dina a povestit pentru gândul cum a demarat afacerea cu vin a guvernatorului BNR, pe care îl descrie drept un „viticultor împătimit”, care a moștenit pasiunea de la familia sa.

„Domnul guvernator a primit drept moștenire, în urmă cu câțiva ani, din partea părinților soției, o bucată de pământ, circa trei sferturi de hectar, pe care era plantată Tămâioasă românească. Fiind un viticultor împătimit, la fel ca și familia mamei dânsului, dl guvernator a început să cumpere pământ de la proprietarii din zonă”, a povestit pentru gândul Cristian Dina, directorul comercial al SC Măr SRL.

Subvenție de la APIA: 113 euro pe hectarul de vie

Era vorba de suprafețe cu viță-de-vie părăsite, spune Dina. „A început să cumpere azi o parcelă, mâine alta. În prezent suprafața deținută este de 40 de hectare de viță, din care 30 de hectare sunt pe rod. Am pus plantații noi, într-un program de reconversie. În această primăvară am plantat opt hectare de viță-de-vie. Urmează să montăm sistemul de susținere, în colaborare cu APIA, de la care avem subvenție”, a povestit Dina.

Foto: Facebook

Subvenția acordată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru viță-de-vie în 2011 a fost de 113 euro pe hectar. „Pentru acest an deocamdată nu s-a stabilit nivelul subvenției pe hectarul de vie. Depinde de suprafețele totale deținute la nivel național”, a declarat pentru gândul Mirela Davidescu, consilier în cadrul centrului local al APIA din Drăgășani.

Ea ne-a confirmat că SC Măr SRL a beneficiat de subvenție pentru vie în 2011 și că are cerere de subvenție depusă și pentru acest an.

Încă opt hectare de vie plantate în 2012

Pe opt hectare, în primăvara acestui an au fost plantate vii din soiurile Negru de Drăgășani, Cabernet Sauvignon, precum și struguri de masă din soiul „Victoria”. „Este un soi inventat la stațiunea viticolă de la Drăgășani de profesorul Condei, care colaborează și în prezent cu noi”, a spus Dina.

Pe cele 30 de hectare pe rod sunt cultivate soiurile Crâmpoșie selecționată, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Tămâioasă Românească, dintre vinurile albe, iar dintre vinurile roșii – Negru de Drăgășani, Cabernet Sauvignon, Dobrușa și Cabernet Sauvignon REZERVĂ, acesta din urmă fiind „un vin foarte valoros, de mare calitate”.

Crama, modernizată cu fonduri europene

Crama pe care guvernatorul BNR o deține la Drăgășani a fost modernizată cu fonduri europene. „Am luat o instalație de îmbuteliat din Italia, foarte modernă, cu fonduri europene”, a mai spus Dina.

În 2009, SC Măr SRL nu a reușit să obțină finanțare europeană de la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Regională și Pescuit (APDRP), prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Regională (FEADR) pentru un proiect destinat modernizării cramei.

Foto:Facebook

Astfel, proiectul „Dotări tehnologice crama vinificație” depus de SC Măr SRL din Drăgășani figurează pe lista proiectelor nefinanțate, mai precis pe „lista proiectelor neselectate din lipsă de finanțare”. Valoarea totală eligibilă a proiectului era de 819.642 de lei.

Un magazin de vinuri în Drăgășani. Care este prețul vinului guvernatorului

„Avem în Drăgășani un magazin de desfacere, unde ne vindem vinurile, nu am avut timp să punem la punct o rețea de desfacere, am fost ocupați cu replantările”, ne-a precizat directorul comercial al Măr SRL. El ne-a precizat că cel care se ocupă de administrarea firmei este Costin Isărescu, băiatul guvernatorului BNR.

Brandul sub care sunt comercializate vinurile produse de guvernatorul BNR este „Casa Isărescu”.

Foto: Facebook

La magazinul din Drăgășani vinurile produse de guvernator se vând cu prețuri cuprinse între 15 lei sticla de Crâmpoșie (producție 2008, alcool 12,5%) și 35 de lei sticla de Tămâioasă românească (13,5% alcool, producție 2008). În schimb, un Cabernet Sauvignon 2009 -sec- REZERVĂ, din recoltă selecționată, atent culeasă târziu și învechit în vase de stejar are un preț de 50 de lei, prețul fiind valabil doar pentru magazinul Măr SRL din Drăgășani.

„Crâmpoșia este un excelent vin de cursă lungă, prietenos și discret, cu savoare, amintind de mirosul crud al ogorului înverzit și sălbatic înflorit”, sună descrierea postată pe Facebook.

Guvernatorul BNR își construiește o pensiune

Tot la Drăgășani guvernatorul BNR Mugur Isărescu are în construcție o pensiune turistică, care ar urma să fie gata până la sfârșitul acestui an, după cum ne-a declarat Cristian Dina.

„Avem în lucru o pensiune. Până la sfârșitul acestui an sperăm că va fi gata. Investiția este făcută cu fonduri europene”, a spus Dina, care a adăugat că „avem mai multe proiecte europene, foarte greoi se obțin aceste fonduri”.

Firma SC Măr SRL a contractat fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional la nivelul Regiunii Sud Vest Oltenia pentru proiectul „Transformare clădire existentă în pensiune turistică” . Valoarea totală a proiectului este de 1,46 miliarde de lei, suma solicitată fiind de 197.196 de euro. Proiectul a fost accesat pe Axa prioritară 4/DMI 4.3.

Zece angajați și profit de 150.000 de euro

Profitul Măr SRL s-a triplat în doi ani, ajungând în 2010 la aproape 150.000 de euro.

Astfel, Măr SRL a avut în 2010 un profit de 619.366 lei, (147.468 euro, la cursul mediu din 2010 de 4,2 lei pentru un euro), potrivit celor mai recente date disponibile de la Ministerul Finanțelor. Veniturile totale ale firmei au fost de 2,25 milioane lei. Numărul mediu de salariați al firmei a fost în 2010 de 10 persoane.

Foto:Facebook

În 2009, firma deținută de familia Isărescu a înregistrat un profit net de 258.281 lei, adică 61.495 euro, în creștere cu 40% față de 2008. Din datele Ministerului Finanțelor reiese că în 2009, la firma sa, Mugur Isărescu a angajat încă două persoane, ajungând la cinci angajați la sfârșitul anului 2009.

Aceleași date ale Ministerului Finanțelor, arată că firma Măr SRL a avut în 2008 un profit net de circa 183.200 de lei (circa 49.782 euro, la cursul mediu din 2008), dublu față de 2007.

Copiii lui Isărescu, acționari cu câte 0,01% în Măr SRL, din 2011

În declarația sa de avere din iunie 2011, guvernatorul Mugur Isărescu a precizat că a acordat SC Măr SRL un împrumut în nume personal în valoare de 34.422 de lei, în scădere de la 621.582 de lei, cât era în noiembrie 2010, conform declarației de avere.

Valoarea totală la zi a SC Măr SRL, la data completării declarației de avere, iunie 2011, era de 838.200 de lei, în creștere față de 231.000 lei, în noiembrie 2010.

În declarația de interese din iunie 2011, Mugur Isărescu a scris că deține 69,99% din acțiunile SC Măr SRL, 29,99% din părțile sociale sunt deținute de soția sa, Elena Isărescu, iar câte 0,01% aparțin copiilor Lăcrămioara Isărescu și Costin Isărescu. În noiembrie 2010, guvernatorul BNR deținea 70% din acțiunile Măr SRL, iar restul de 30% din părțile sociale erau deținute de soția sa, Elena Isărescu.

Citește și