Unde stau 100.000 de turiști în week-end-urile aglomerate pe litoral

Unde stau 100.000 de turiști în week-end-urile aglomerate pe litoral
Publicat: 16/08/2012, 15:55
Actualizat: 20/03/2019, 18:19

Numărul locurilor de cazare oficiale de pe litoral nu trece de 93.000, incluzându-le și pe cele din Constanța, și cu toate acestea asociațiile din turism anunță week-end-uri în care la mare sunt 200.000 de turiști, ceea ce înseamnă fie că restul se cazează la negru, fie dorm pe plajă, potrivit FPTR, informează Mediafax.

În fiecare an apar cifre diferite, mai mult sau mai puțin veridice, privind numărul de turiști pe litoralul românesc, datele fiind vehiculate de diverse organizații, începând cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), care citează Poliția Română, până la fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon.

Pornind de la declarațiile care anunță în mod regulat numărul de turiști de pe litoral citând „sursele oficiale”, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a făcut un studiu privind numărul real de locuri de cazare aflate pe țărmul Mării Negre.

Astfel, în ultimul raport al Institutului Național de Statistică (INS) pentru 2011, la secțiunea „structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică și capacitatea de cazare turistică, pe tipuri de structuri și destinații turistice”, anul trecut a fost centralizat un număr 80.690 de locuri de cazare pe litoral, excluzând orașul Constanța.

Din datele oficiale de pe site-ul MDRT, actualizate la data de 22 iunie 2012, numărul de unități clasificate în care se regăsesc hoteluri, pensiuni, vile, cabane, campinguri, bungalow-uri, hosteluri, apartamente în regim hotelier, popasuri turistice, este de 954 unități, totalizând 41.286 spații de cazare, care cumulează 88.235 locuri, ceea ce reprezintă o medie de două locuri în cameră.

Acestora li se adaugă și structurile din orașul Constanța, unde sunt 78 de structuri de cazare cu 2.067 de spații, totalizând 4.491 de locuri de cazare.

„Dacă este să privim lucrurile exact cum sunt publicate pe site-ul oficial al MDRT, până in anul 2011 au fost clasificate 1.029 de stucturi de cazare, FPTR identificandu-le pe cele din anul curent 2012 înregistrate ca fiind în număr de trei (până la data de 22.06.2012), ele fiind localizate în Schitu, Eforie Nord și 2 Mai. Am constatat că nu există concordanță între cifrele oficiale, raportându-ne la finele anului 2011, când au existat, conform MDRT, un total de 88.178 locuri de cazare. Și atunci diferența de 7.488 locuri de cazare ( 88.178-80.690) de ce nu a fost identificată în statistica oficială?”, afirmă Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.

El crede că ar trebui să existe o concordanță a datelor după care ar trebui să se ghideze toți turoperatorii.

„Lăsăm astfel loc speculanților, motiv pentru care portalurile de rezervari online sunt aproape neîncăpătoare pentru cei care își etalează vilele, pensiunile și camerele de închiriat la negru, sfidând legile și autoritățile competente. Estimăm că există câteva sute de vile de pe litoral care cazează turiști la negru, iar alte câteva mii de persoane particulare stau și flutură cheile la intrările în stațiuni, acostând potențialii clienți chiar din momentul în care coboară din tren sau din alte mijloace de transport”, a mai spus oficialul FPTR.

În afara acestora, sunt o serie de structuri de cazare, chiar și autorizate, care încasează bani, dar nu eliberează niciun bon fiscal.

Principalul portal de rezervări online de unde FPTR a extras informații pentru studiu arată că există 1.276 unități de cazare pe litoral (față de 1.029 raportate de MDRT), cele mai multe regăsindu-se în statțiunile Eforie Nord, Costinești, Mangalia, 2 Mai și Vama Veche.

Potrivit FPTR, în topul structurilor de cazare care funcționează pe litoral fără a fi autorizate se află vilele, cu un număr de apariții de 567 pe portaluri, față de numărul real al celor clasificate, de 273, la care, dacă se estimează o medie de zece camere duble, deci 20 locuri, reiese un număr de 6.600 de locuri ocupate de turiștii cazati pe litoral la negru doar în vile.

„Dar situația este cu mult mai gravă, pentru că nu doar în vile se cazează turistii la negru, ci și în case de vacanță, pensiuni, complexe turistice și apartamente în regim hotelier, practic în majoritatea tipurilor de structuri de cazare există o astfel de formă ilicită de turism. Numărul exact al turiștilor cazați în astfel de stucturi este foarte greu de estimat, dar bănuim că se situează în jurul a 40.000-50.000. Cu toate acestea, așa zisele surse oficiale vehiculate în toată presa în această vară anunță în aproape fiecare sfârșit de săptămână cifre mult mai mari, respectiv 200.000 de turiști în week-end-urile aglomerate”, spune Dragoș Răducan.

Astfel, se ridică o altă problemă: diferența enormă de turiști unde se cazează? Direct pe plajă, în mașini?

Fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon, prezent din ce în ce mai des în media în ultima vreme cu comunicate pe teme turistice, a declarat pentru MEDIAFAX că atunci când litoralul este plin, sunt 200.000 de turiști.

De unde are aceste date? „Informațiile le am de la asociația hotelurilor din Mamaia și de la asociațiile hoteliere din sudul litoralului. Sunt observațiile directe ale hotelierilor. Au fost week-end-uri când Mamaia a avut un grad de ocupare de 104%, iar în Venus de 108%. Este cel mai bun sezon de după Revoluție, și avem o creștere de 14% față de 2008, care fusese până acum cel mai bun an”, a spus fostul ministru.

El explică succesul din acest an al litoralului prin faptul că hotelierii l-au ascultat și au încercat să creeze facilități all inclusive, ceea ce a atras și mai mulți turiști. Agathon uită să spună sau nu știe că imaginea deteriorată a Greciei, problemele din nordul Africii și criza economică i-au făcut pe mulți români să meargă în vacanță în țară.

Întrebat cum este totuși posibil ca 200.000 de turiști să doarmă în 90.000 de locuri de cazare, Agathon a admis că restul se cazează „cam la negru”.

„Sunt o grămadă de campinguri, structuri noi de cazare, sau stau la gazdă…”, a mai spus el.

Președintele ANAT, Corina Martin, spune la rândul ei că oficial pe litoral sunt 110.000 de turiști în week-end-urile aglomerate, dar neoficial numărul acestora ajunge la 200.000, conform estimărilor Poliției.

„Nu știu cum îi numără, probabil după mașini, dar teoretic ar trebui să se țină cont de fișele de cazare”, a spus Martin, care a încheiat cu o glumă, întrebată unde ar putea dormi restul de tuirști dintre cifrele oficiale și numărul record de 200.000: „Cine nu are loc pe plajă, doarme în parc”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
George Simion a fost denunțat la DNA! Trădare supremă în AUR
Rețeta perfectă de gogonele în saramură. Vor rămâne tari toată iarna
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang