Ungaria a cedat în fața FMI. Guvernul Orban va modifica legea controversată privind reforma Băncii Centrale Ungare
Parlamentul de la Budapesta a votat marți modificarea unei reforme controversate a Băncii Centrale Ungare, cerută de Bruxelles și Fondul Monetar Internațional (FMI), ca o condiție a negocierilor privind un împrumut de care Ungaria are nevoie pentru a-și ameliora situația financiară, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Această versiune modificată a legii, care a fost adoptată cu 313 voturi pentru și 36 împotrivă, nu răspunde însă tuturor obiecțiilor din partea Uniunii Europene și FMI.
Modificările adoptate marți anulează posibilitatea unei eventuale fuziuni a Băncii Centrale Ungare cu Organismul pentru supervizarea instituțiilor financiare, care era menită să diminueze puterea președintelui Bancii Centrale și să sporească în mod corespunzător independența instituției față de forțele politice.
Acestea anulează totodată necesitatea informării în prealabil a Guvernului ungar cu privire la ordinea de zi a ședințelor Consiliului Monetar. Cu prilejul reuniunilor lunare, acesta ia decizii privind rata dobânzii Băncii Centrale.
În același timp, noua versiune a legii retrage dreptul Guvernului de a trimite un reprezentant care să asiste la aceste ședințe.
În plus, aceasta face procesul de concediere a membrilor Consiliului Monetar conform cu cererea Băncii Centrale Europene.
În schimb, unele obiecții majore din partea Băncii Centrale Europene (BCE) au rămas fără răspuns, printre care și cea referitoare la controlul asupra rezervelor valutare ale Băncii Centrale, încredințat Consiliului Monetar (ai cărui membri sunt în majoritate desemnați de Guvern – n.r.) în detrimentul președintelui, sau modul de numire a viitorilor membri ai Consiliului Monetar.
Potrivit lui Antal Rogan, liderul grupului parlamentar al partidului FIDESZ, al premierului, modificările votate de Parlament au fost „elaborate în funcție de solicitările de la Bruxelles”.
Dacă vor fi cerute și alte modificări de către Comisia Europeană, „încă mai este posibil să le introducem” până la 4 iunie, termen limită stabilit de Parlament pentru adoptarea definitivă a acestui set de modificări.
Clava Ungureanu, clava.ungureanu@mediafax.ro