Ungaria ar prefera să mențină taxele speciale impuse băncilor și altor companiilor decât să accepte un acord de finanțare în cazul în care FMI ar da un ultimatum țării, a declarat liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ, Antal Rogan, potrivit presei ungare, citate de Bloomberg.
„Îmi pot imagina un scenariu care ar amenința un acord cu FMI și anume dacă ar exista așteptări să creștem povara asupra faamiliilor în locul taxei pe bănci”, a declarat Rogan la postul local HirTV.
Ungaria, cea mai îndatorată țară din estul UE, a cerut în noiembrie anul trecut un ajutor financiar FMI, în contextul reducerii ratingului țării în categoria junk. Negocierile pentru o linie de finanțare de circa 15 miliarde de euro au fost întârziate în repetate rânduri de rezistența premierului Viktor Orban față de respectarea condițiilor cerute de FMI și UE.
Guvernul ungar a recurs la o taxă specială asupra băncilor, companiilor din sectoarele energetic, retail și telecomunicații pentru a acoperi deficite în bugetul statului. Taxele speciale și naționalizarea activelor fondurilor private de pensii au afectat încrederea investiorilor și au împins țara în a doua recesiune din ultimii patru ani.
„Ungaria nu se poate descurca fără taxa pe bănci și alte companii multinaționale”, din cauza îndatorării deja ridicate, care crește costurile serviciului datoriei, a spus Rogan.
Ungaria va relua, probabil, negocierile cu Fondul în a doua jumătate a lunii octombrie și ar putea ajunge la un acord în noimbrie, a declarat recent negtociatorul șef al părții ungare, Mihaly Varga.
Presa ungară a scris în septembrie că FMI așteaptă de la guvernul de la Budapesta, în schimbul unui acord de ajutor financiar, următoarele măsuri: scăderea pensiilor și a alocației pentru familii, creșterea vârstei de pensionare și a impozitului pe venitul personal, privatizări, reducerea birocrației, o taxă generală bazată pe valoare reală în tranzacțiile imobiliare, reducerea cheltuielilor autorităților locale, eliminarea taxei bancare și fonduri pentru sectorul bancar.
Lista de cerințe ale FMI și chiar unele dintre acestea au fost confirmate de premierul Viktor Orban. Premierul a respins condițiile, afirmând că Ungaria are nevoie de un acord cu Fondul, însă nu cu astfel de costuri.