Prima pagină » Economic » Ungaria renunță la plafonarea prețului carburanților pentru firme, pe care premierul Viktor Orban o promisese în campania electorală

Ungaria renunță la plafonarea prețului carburanților pentru firme, pe care premierul Viktor Orban o promisese în campania electorală

Ungaria renunță la plafonarea prețului carburanților pentru firme, pe care premierul Viktor Orban o promisese în campania electorală

Premierul Viktor Orban a decis să renunțe la plafonarea prețului carburanților pentru firme, o măsură pe care o anunțase în campania electorală din primăvara anului 2022, anunță presa ungară.

Măsură de ultimă oră luată de guvernul Viktor Orban se aplică în cazul firmelor, însă persoanele fizice – cetățenii ungari obișnuiți – care dețin un autoturism beneficiază în continuare de reducerea adusă prin impunerea unui plafon, scrie presa din Ungaria, citată de ziare.com.

Măsura care vizează populația a fost decisă de guvernul Orban în noiembrie 2021 și prevede că prețul plafonat este de 480 de foriți per litru de motorină, adică aproximativ 6,3 lei. Prețul normal este de 738 forinți per litrul de motorină, adică 9 lei.

Decizia a provocat o serie de reacții în lanț din partea benzinarilor, apoi o penurie a combustibil pe piață, ceea ce a obligat guvernul de la Budapesta să aprobe eliberarea unei cantități de benzină și motorină din rezerva strategică. Spre deosebire de Ungaria, autoritățile Române au aplicat politica unei reduceri de 50 de bani pentru fiecare litru de benzină, la pompă, pentru trei luni.

Reacții din România

Anunțul guvernului Orban a fost comentat de Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, un opozant al plafonării prețurilor. „Ungaria învață pe propria piele cum funcționează cererea și oferta. Prețul este un mesager. Dacă societatea are mare nevoie de un bun, prețul lui va crește. Plafonarea prețului nu va face cererea să scadă sau oferta să crească. Dimpotrivă. Plafonarea prețului va agrava lipsurile. Pentru că va încuraja și mai tare cererea bunului și va descuraja oferirea acestuia. Fix asta i s-a întâmplat Ungariei”, a scris fostul ministru al Economiei într-o postare pe Facebook.

„Din păcate, Victor Orban și-a chinuit poporul cu încă un experiment socialist de intervenție în prețuri. Încă un experiment cu sfârșit predictibil. Minciuna că statul poate controla prețurile i-a mers lui Orban în campania electorală. Dar nimic nu se poate construi pe minciună. Adevărul iese la iveală mereu. Nimeni nu are putere împotriva adevărului, decât pentru el. Asta e o lecție de învățat și pentru noi”, crede Claudiu Năsui.

Pe de altă parte, plafonarea prețului carburanților este promovată constat în România de liderii PSD. „Important este și trendul, dacă ne menținem în acest preț, cumva să nu mai crească acest preț și aici au fost discuțiile și cred că aici este fondul”, a spus Marcel Ciolacu. Referindu-se la o posibilă plafonare, cum a lăsat de înțeles luni – „Rămân la părerea că, dacă se intră iarăși într-o zonă nepredictibilă, plafonarea rămâne singura soluție, la fel cum a fost și la energie, unde s-a venit cu compensare” – Marcel Ciolacu a spus că, după discuția pe această variantă, PSD și el personal a fost acuzat că e comunist. „Acum am văzut Statele Unite și Franța că sunt mai comuniști decât mine, vor plafonare la țiței. Repet, poate unii au voie să fie comuniști, eu nu”, a afirmat liderul social-democrat, la finalul lunii trecute.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și