Nestle va închide fabrica la finalul lunii mai, scrie Ziarul Financiar. Oficialii companiei susțin că decizia a fost luată din motive financiare și de competiție.
„Am inițiat procesul de închidere a fabricii, dar negociem cu sindicatele acum,” au declarat, pentru ZF, oficialii Nestle. Brandurile produse la Timișoara nu vor dispărea de pe piață, producția urmând să fie mutată integral în Ungaria.Angajații care urmează să fie disponibilizați vor beneficia de salarii compensatorii.
Grupul elvețian are în total în Romania circa 900 de salariați, dintre care 388 la fabrica din Timișoara.
„Închiderea unității de producție din Timișoara este o decizie extrem de dificilă, luată după analize amănunțite și după implementarea tuturor alternativelor. Pe plan local, Nestlé își desfășoară activitatea pe o piață care trece printr-o perioadă de schimbări rapide, caracterizată de noi tipare de consum și deficit de muncă, într-un mediu competitiv. Analizăm toate opțiunile pentru a oferi sprijinul necesar colegilor noștri. Prioritatea noastră constă în atenuarea acestei schimbări în raport cu angajații noștri,” susține Leszek Wacirz, country manager Nestlé România.
Potrivit reprezentanților companiei, „pentru a se adapta la contextul în schimbare, Nestlé a căutat o soluție sustenabilă care să ofere flexibilitatea necesară în producție pentru toate mărcile sale. Fabricarea produselor Nestlé va continua în alte locații, în încercarea de a simplifica procesele și de a funcționa mai eficient, astfel încât consumatorii să nu fie afectați”.
Nestle România anunță că cele 30 de persoane angajate la centrul de servicii financiare al Nestle – Nestlé Regional Cost Competence Centre din Timișoara nu sunt afectate de această decizie și își vor continua activitatea într-o nouă locație aflată în centrul orașului.
„Am inițiat un amplu proces de consultare cu angajații și cu sindicatul pentru a identifica cele mai bune soluții prin care putem să ne susținem oamenii în această perioadă. Explorăm toate căile posibile, de la asistență în găsirea de noi locuri de muncă sau în dobândirea abilităților necesare în procesul de reangajare și până la organizarea unor târguri de locuri de muncă în incinta fabricii. Angajații care vor fi disponibilizați vor beneficia de salarii compensatorii în funcție de vechimea lor în companie”, arată Jackie Avery, director Resurse Umane Nestlé România.
Portofoliul Nestlé Romania cuprinde cereale pentru micul dejun și batoane de cereale, băuturi calde, divizia Nestlé Professional, dulciuri, înghețată, produse culinare, produse pentru bebeluși și hrană pentru animale. Printre brandurile din portofoliul companiei se numără Joe, Nescafé, Maggi și Purina.
Nestlé a intrat pe piața din România în 1995. Fabrica din Timișoara a fost achiziționată de Nestlé în anul 2000 și avea o producție anuală de peste 10.000 tone de dulciuri și cafea. Compania Nestlé își va continua activitatea în România, iar mărcile produse în prezent la fabrica din Timișoara vor fi în continuare disponibile pe piață.
Întrucât compania nu a informat despre intenția de a închide fabrica, inspectorii ITM Timiș au efectuat un control la Nestle Timișoara.
„Am instituit un control la compania Nestle. Doi inspectori au fost în control astăzi (n.r. vineri). Ei nu ne-au informat despre intenția de a închide fabrica din Timișoara, am aflat din presă. Am aflat că se face totul conform legii, oamenii sunt anunțați, se vor da salarii compensatorii, vor da și un spor, acum începe procedura. Luni va veni la sediul ITM Timiș și o înștiințare în formă scrisă și vom vedea exact. Este totul în regulă, se face totul conform contractului colectiv de muncă. Sediul social al acestei societăți se află la București. Aici, la Timișoara este fabrica, sunt 388 de oameni care vor fi disponibilizați,” a afirmat Pavel Kasai, șeful ITM Timiș.