Prima pagină » Economic » Uniunea Europeană amână aplicarea normelor BANCARE stricte, pe fondul disensiunilor cu Statele Unite

Uniunea Europeană amână aplicarea normelor BANCARE stricte, pe fondul disensiunilor cu Statele Unite

Uniunea Europeană amână aplicarea normelor BANCARE stricte, pe fondul disensiunilor cu Statele Unite

Uniunea Europeană va amâna cu un an aplicarea reformelor bancare, în condițiile în care băncile europene ar fi dezavantajate de tergiversarea de către Statele Unite a normelor Acordului Basel, conform cotidianului Financial Times.

Acțiunea, promovată de Franța, generează dubii suplimentare asupra implementării așa-numitului ”Pachet Basel III”, o revizuire ambițioasă a reglementărilor bancare decisă după criza financiară din 2008. Uniunea Europeană stabilise să implementeze noile norme până în 2025.

În contextul semnalelor că autoritățile de reglementare din Statele Unite ar amâna aplicarea noilor reglementări, Comisia Europeană a decis analizarea în ianuarie 2026 a ”revizuirii fundamentale a normelor bancare comerciale” (FRTB).

”În mod esențial, este vorba de crearea unor standarde egale. Am decis, ținând cont de dovezile și de tergiversările din alte zone, să amânăm aplicarea reglementărilor privind riscurile de pe piețele financiare”, a declarat Mairead McGuinness, comisarul Uniunii Europene pentru Servicii Financiare, citat de cotidianul Financial Times.

Reformele specifice, dezvăluite în 2016, ar obliga băncile de investiții să dețină mai mult capital, pentru a limita riscurile în tranzacțiile cu obligațiuni.

Confirmând că Uniunea Europeană va amâna cu un an reformele specifice, Mairead McGuinness a exprimat speranța că Washingtonul va adopta rapid standarde egale.

”Aș spera că Statele Unite și alte jurisdicții vor adopta standardele prin bună-credință și în mod rapid”, a subliniat Mairead McGuinness.

Marile grupuri bancare din zona euro au cerut permanent amânarea noilor reglementări, argumentând că normele stricte privind capitalul i-ar dezavantaja în raport cu băncile americane și britanice.

”Dacă nu le poți oferi clienților corporativi aceleași produse și condiții din prima zi, vei pierde competitivitatea în afaceri”, atrage atenția Gonzalo Gasos, din cadrul Federației Bancare Europene.

Recent, președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut Uniunii Europene să amâne aplicarea normelor Basel.

”Uniunea Europeană nu poate fi singura zonă economică din lume care aplică aceste reglementări”, a argumentat Macron.

Foto: Profimedia

Citește și:

Bloomberg: Emmanuel Macron s-a plasat pe el însuși și Franța în POZIȚII DIFICILE, cu impact asupra reformelor economice și asupra propriului mandat

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și