Uniunea Europeană riscă să intre în DECLIN dacă nu reformează piața unică, avertizează fostul premier italian Enrico Letta
Uniunea Europeană trebuie să integreze piețele financiare, energetice și de telecomunicații, pentru a nu-și pierde ”securitatea economică” și a nu fi devansată și mai mult de Statele Unite și China, avertizează Enrico Letta, fost premier al Italiei, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times.
”Problema este că, în noua lume, suntem prea mici. Dacă nu ne vom integra, vom intra în declin”, a declarat Enrico Letta, înaintea prezentării unui raport despre situația pieței unice a Uniunii Europene.
Enrico Letta avertizează că un nou mandat de președinte al lui Donald Trump ar necesita ca Uniunea Europeană să fie mai activă în protejarea pieței interne.
”Inerția de pe piața unică înseamnă declin. Statele Unite își utilizează piața unică. Noi nu”, a subliniat Enrico Letta.
Influența economică a Uniunii Europene pe piața globală pare să se erodeze, fiind de doar 13,3% din valoarea PIB-ului mondial, în scădere de la 20% în 1993, când a fost înființată piața unică. Uniunea Europeană, care are 440 de milioane de consumatori, este devansată de Statele Unite și de China, iar India nu se află cu mult în urmă.
În noul raport, Enrico Letta va pleda pentru avansarea integrării pe piețele financiare, energetice și de telecomunicații.
”Anumite comunicări din ultimii 20-30 de ani au fost false. Nu este o piață unică. Dacă nu suntem în stare să integrăm piața unică în domeniile energiei, finanțelor și telecomunicațiilor, nu avem securitate economică”, a argumentat fostul premier italian.
Enrico Letta a explicat că avansarea integrării ar genera fonduri suplimentare pentru prioritățile UE, precum economia ecologică, integrarea Ucrainei, a Republicii Moldova și a statelor din Balcanii de Vest și consolidarea apărării comune.
”Dacă nu poți oferi un răspuns întrebărilor privind finanțarea tranziției ecologice, a extinderii și a noilor necesități de securitate, ar fi foarte complicat că eviți contestări sociale și politice”, a subliniat Enrico Letta.
Foto: Profimedia
Citește și:
Olaf Scholz critică practicile comerciale chineze /”Competiția trebuie să fie CORECTĂ”