Uniunea Europeană se teme de creșteri ale prețurilor la energie, ca efect al atacurilor militanților huthi în Marea Roșie
Conflictul din Marea Roșie riscă să afecteze prețurile energiei și să stimuleze inflația în zona euro, afirmă Paolo Gentiloni, comisarul european al Economiei, înaintea unei reuniuni a miniștrilor Finanțelor din statele Uniunii Europene.
Militanții huthi din Yemen au lansat zeci de drone și rachete asupra navelor din Marea Roșie, ca reacție la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza, lansată după atacurile islamiste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți în sudul Israelului. În contextul în care numeroase companii de transport evită Marea Roșie din cauza atacurilor rebelilor huthi, Statele Unite și Marea Britanie au bombardat, săptămâna trecută, infrastructura islamistă din Yemen.
”Știm că începem anul acesta cu o creștere economică moderată, cu anumite vești bune pentru piața muncii, dar și cu preocupări din ce în ce mai mari referitoare la tensiunile geopolitice”, a declarat Paolo Gentiloni, citat de cotidianul Le Figaro.
”Ceea ce se întâmplă în Marea Roșie pare să nu aibă, pentru moment, efecte asupra prețului energiei și asupra inflației. Dar cred că trebuie să urmărim atent situația, pentru că efectele pot apărea în următoarele săptămâni”, a atras atenția Paolo Gentiloni.
Miniștrii Finanțelor din statele Uniunii Europene poartă discuții luni și marți, la Bruxelles, despre perspectivele economice în cursul anului 2024.
Situația economică în zona euro este dificilă și există riscul confirmării recesiunii tehnice, a declarat, săptămâna trecută, Luis de Guindos, vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE), avertizând că este necesară menținerea politicii monetare stricte în contextul în care evoluțiile inflației sunt incerte, ca urmare a presiunilor salariale și a tensiunilor geopolitice.
Riscurile generate de inflația persistentă vor forța Banca Centrală Europeană să nu reducă nivelul dobânzii de referință anul acesta, a afirmat luni Robert Holzmann, un membru al Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).
”Amenințările geopolitice s-au intensificat din cauza acțiunilor rebelilor huthi, eu cred că nu este finalul, ar putea fi începerea a ceva mai amplu, cu efecte asupra Canalului Suez, ceea ce ar conduce la majorarea prețurilor de tranzit. Nu ar trebui să mizăm pe scăderi ale dobânzilor de referință deloc în 2024”, a declarat Robert Holzmann.
Foto: Profimedia
Citește și: