Uniunea Europeană vrea un salariu minim brut de 1.100 de euro pentru fiecare român!
La nivelul Uniunii Europene există un proiect amplu și de durată prin care se încearcă creșterea salariului minim brut în țările sărace la 1.100 euro/lună, atât cât este media europeană în prezent.
România are al 4-lea cel mai mic salariu brut din UE, la mai puţin de jumătate faţă de media salariului minim (brut) din Uniunea Europeană, care este de 1.100 de euro, potrivit zf.ro.
Salariu minim brut la 42% din media europeană
În fapt, potrivit datelor Eurostat, se poate observa că România are un salariu minim brut de 461 de euro ceea ce înseamnă un procent de aproximativ 42% față de media europeană.
În cele două țări, care se situează pe primele poziții în clasamentul menționat, salariu minim brut lunar este de cel puțin 2.100 de euro. Danemarca și Luxemburg sunt urmate de Austria, un muncitor câștigă minim 2.000 de euro, și Suedia, unde un angajat poate încasa lunar minim 1.850 de euro (brut).
Cele mai mari salarii în Danemarca și Luxemburg
La începutul lui 2020, înainte de izbucnireea pandemiei de coronavirus, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că vrea ca fiecare angajat din UE să aibă „un salariu minim echitabil care să îi permită un trai decent, indiferent de locul în care lucrează”.
Între timp, pandemiei de coronavirus a provocat o adevărată crizî în plan mondial, implicit în UE, iar economiile au fost grav afectate. În privința țării noastre, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat recent o revenire economică puternică.
„Revenirea economiei, deci trimestrul 3 în 2020 relativ la trimestrul 2 este cea mai rapidă revenire a economiei noastre din ultimii 20 de ani (…) România stă foarte bine când comparăm evoluția pentru tot anul 2020 și, în plus, România este printre puținele țări, cred că sunt două țări, care vor evita recesiunea tehnică în 2020. Asta înseamnă că nu vom avea două trimestre cu dinamică negativă în 2020”, a anunțat acesta.
„În momentul în care introduci politicul în negociere… atunci apar efecte negative pentru economie”
„Vreau să scot elementul acesta de politic din negocierile pe salariul minim. Anul trecut am venit cu o formulă care cred că este foarte bună, e transparentă, toată lumea ştie indicatorii şi o formulă care nu penalizează dinamica salariului minim în ani cum este acesta, în care ai o contracţie sau ai o scădere a economiei. Aş merge pe păstrarea acestei formule şi pentru anii viitori. Altfel, în momentul în care introduci politicul în negociere, acest element politic de subiectivism, atunci apar efecte negative pentru economie”, a subliniat Florin Cîțu.