Unul dintre cele mai mari grupuri petroliere a luat o decizie radicală în privința prezenței în Rusia
Un purtător de cuvânt al producătorului american de petrol și gaze a confirmat că grupul a vândut participația de 50% la compania mixtă, ale cărei operațiuni sunt concentrate în nord-vestul Rusiei.
Compania rusă de stat Rosneft a vândut la rândul ei participația la Polar Lights, săptămâna trecută, într-un acord care a evaluat compania la 150-200 de milioane de dolari, potrivit unei persoane apropiate situației.
Decizia Conoco de a se retrage din Rusia după 25 de ani de activitate scoate în evidență problemele cu care se confruntă investitorii străini în sectorul energetic rus, care a fost afectat de tensiunile politice și prăbușirea prețurilor petrolului.
„În trecut, opinia era că hidrocarburile sunt puține, iar Rusia dispune din abundență de ele: trebuie să fim acolo”, a spus Matthew Sagers, director pentru energie în Rusia și regiunea caspică la IHS.
Sagers a arătat că situația actuală este foarte diferită, există hidrocarburi în multe locuri, inclusiv în Williston, North Dakota, și nu mai este nevoie să le cauți în locuri exotice.
Conoco, înainte de a fuziona cu Phillips, a fost unul dintre primele grupuri petroliere occidentale care au investit în Rusia, începând negocierile înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice.
Compania mixtă Polar Lights, înregistrată în 1992, a fost cel mai mare investitor în sectorul energetic al Rusiei, la începutul anilor 1990.
Activitatea Cococo a depins foarte mult de relațiile cu autoritățile locale, dar după câțiva ani situația politică din Rusia s-a schimbat, iar regiunile au pierdut din putere față de autoritățile centrale, ceea ce a dus la creșterea taxelor datorate de companie.
În 2004, implicarea Conoco în Rusia a crescut, prin preluarea unei participații de 8% la Lukoil, care ulterior a crescut la 20%.
Investiția nu a conferit însă Conoco acces la rezervele de petrol și gaze ale Rusiei, așa cum a sperat, iar în 2011 a vândut participația la Lukoil. În 2012, grupul american a vândut o participație de 30% la o companie mixtă cu Lukoil, iar în 2013 o participație la proiectul Kașagan din Kazahstan.