Unul dintre cele mai mari hoteluri din București va fi scos la vânzare pentru 20 milioane euro

Publicat: 26 11. 2013, 10:57
Actualizat: 10 02. 2019, 04:09

Hotelul Pullman din București (fost Sofitel) va fi scos la vânzare, în ianuarie, pentru 20 de milioane de euro, pentru a acoperi o parte din datoriile World Trade Center București (WTCB), proprietara hotelului, aflată în insolvență.

„Hotelul Pullman va fi scos la vânzare pentru suma de 20 de milioane de euro”, au declarat agenției MEDIAFAX surse apropiate situației.

Contactat de MEDIAFAX, Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul judiciar al World Trade Center, a declarat că ia în calcul varianta vânzării.

„Este prematur să comentăm o posibilă vânzare a hotelului, dar planul de reorganizare poate să prevadă foarte multe măsuri de recuperare a creanțelor, inclusiv vânzarea de active, transferul de business sau conversia creanțelor în acțiuni. În orice caz, este o hotărâre pe care o va lua adunarea creditorilor în primul trimestru al anului viitor”, a spus Borza.

El a afirmat că valoarea datoriilor World Trade Center se ridică la 90 de milioane de euro, cei mai mari creditori fiind Fondul Proprietatea (cu 85% din sumă) și Primăria Capitalei.

Fondul Proprietatea a preluat o creanță de la fosta AVAS, care la rândul său preluase datoria de la Ministerul Finanțelor. Instituția garantase în 1991 un credit pe care WTCB l-a primit de la două bănci franceze dar nu l-a rambursat.

Hotelul este clasificat la patru stele, are 188 de camere și 15 apartamente. Până în anul 2009 hotelul din apropierea Casei Presei a funcționat sub brandul Sofitel, aparținând, ca și Pullman, grupului Accor, alături de Novotel și Ibis.

După ce grupul Accord a decis ca hotelurile Sofitel din întreaga lume să fie reclasificate la cinci stele, proprietarii unității de cazare din București au hotărât ca aceasta să rămână la patru stele și să funcționeze sub brandul Pullman.

Accor este prezent în 92 de țări și deține 3.555 de hoteluri, cu aproape 456.000 de camere. Rețeaua Pullman numără peste 80 de hoteluri în Africa, America Latină, Asia-Pacific, Europa și Orientul Mijlociu.

În urmă cu aproape două decenii, mai multe companii românești și străine au investit aproximativ 100 de milioane de dolari într-un complex multifuncțional, care cuprinde o clădire de birouri, o galerie comercială, un centru de conferințe și un hotel – Sofitel. World Trade Center București (WTCB) cuprindea și un cartier de vile în nordul orașului, cunoscut sub numele Satul Francez, și un complex de agrement – Clubul Francez.

Principalii acționari ai WTCB au fost, inițial, compania franceză Bouygues, firma elvețiană Debarth și fostul Bancorex, toate cu participații puțin peste 20%. În anii care au urmat, WTCB a pierdut Satul Francez și Clubul Francez, cumpărate de Consiliul General al Municipiului București cu aproximativ 15 milioane de dolari.

Între timp, printre acționarii World Trade Center au ajuns să se numere se numere Fondul Proprietatea (19,9%, Camera de Comerț a României (6,27%), Primăria București (5,15%) și Tarom (2,6%), alături de Bouygues Batiment International (21,51%), Debarth SA (20,23%), Financiara SA (7,91%), Astra SA (5,78%), TC Carpați SA (3,43%) sau SIF Muntenia (2,68%).

În 2011, Mircea Ursache, care conducea atunci compania, a cerut intrarea în insolvență a firmei World Trade Center București, pentru „a o pune la adăpost” de o executare silită pentru o datorie mai veche, în valoare de 40 de milioane de euro.

Administrator judiciar a fost desemnată firma Euro Insol.

World Trade Center a rulat afaceri de 39,8 milioane de lei (9,3 milioane euro) și a avut pierderi de 12,8 milioane de lei (3 milioane euro) în 2011, potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe. Bilanțul pe 2012 nu a fost făcut public.