Autoritățile intenționează să prelungească și perioada de plafonare a prețului polițelor RCA – cel de la finalul lunii februarie 2023, care ar urma să expire în octombrie – până la începutul lunii ianuarie 2024, conform informațiilor Gândul din piața asigurărilor și de la nivel decizional.
Demersul autorităților vine în contextul în care prețul RCA este plafonat până la jumătatea lunii octombrie, conform măsurilor în vigoare, după retragere autorizației de funcționare a societății Euroins, al patrulea asigurător care iese de pe piață în ultimii opt ani.
Prețul polițelor RCA a suferit fluctuații semnificative pe fondul celor mai recente ieșiri de pe piață ale societăților care erau lideri pe acest segment. Tarifele au crescut semnificativ după ce Autoritatea de Supraveghe Financiară i-a retras companiei City Insurance autorizația de funcționare, în septembrie 2021.
Pentru a preveni o nouă explozie a prețurilor după decizia similară în cazul societății Euroins România, din 16 martie, și după publicarea unor tarife de referință, orientative, majorate semnificativ pe unele segmente, autoritățile au decis să le plafoneze la nivelul celor maxime de la finalul lui februarie 2023, pentru o jumătate de an.
Autoritatea de Supraveghere Finaciară evită să confirme oficial, dar nici nu infirmă, informațiile Gândul privind intenția de a propune prelungirea perioadei de plafonare a prețului polițelor RCA. „Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) analizează permanent orice măsură care vine în sprijinul consumatorilor de asigurări”, a transmis oficial Autoritatea ca răspuns la solicitarea Gândul.
Reprezentanții ASF au amintit cele mai recente două măsuri luate la nivelul ASF, respectiv prin aprobarea Guvernului a unei inițiative a Autorității pentru segmentul RCA.
„În cazul specific al Euroins România Asigurare – Reasigurare SA, Autoritatea a adoptat sau, după caz, a propus altor instituții mai multe măsuri menite să protejeze clienții și păgubiții. Chiar astăzi, Guvernul României a adoptat, la propunerea ASF, un OUG care prevede prelungirea cu 90 de zile a valabilității polițelor emise de societățile de asigurare aflate în procedură de faliment, în speță Euroins”, a comunicat ASF.
Este vorba de Ordonanță de Urgență pentru instituirea unei prelungiri a termenelor prevăzute la art. 262 alin. (3˄2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
Astfel, după cum a explicat joi chiar premierul Marcel Ciolacu, polițele emise de Euroins rămân valabile până pe 8 decembrie. „Motivul acestei modificări cred că este legitim. Sunt încă în vigoare peste 1,8 milioane de polițe RCA emise de Euroins, iar dacă s-ar păstra termenul actual de expirare 8 septembrie, este evident că ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a unui segment uriaș din parcul auto național”, a spus premierul.
Anterior, în urmă cu trei săptămâni, pe 9 august, Consiliul ASF a prelungit, printr-o modificare de normă, perioada care poate trece de la încheierea unui contract de asigurare RCA până la intrarea în vigoare a acestuia. Prin modificarea normei, asigurătorii RCA pot încheia contracte RCA a căror valabilitate începe la cel mult 60 de zile, în loc de 30 de zile, după data emiterii acestora.
„Coroborate cu stabilirea unor prețuri maxime pentru RCA, măsură valabilă încă până pe 10 octombrie 2023, schimbările mai sus amintite ajută consumatorii să profite cât mai mult de asigurarea deținută deja la Euroins și achitată, dar și să poată achiziționa în condiții bune o altă asigurare RCA, atunci când expiră cea veche. În privința prețurilor practicate pe piață , vă putem spune că monitorizăm zilnic evoluțiile atât din perspectiva tarifelor cât și din cea a cotelor de piață deținute de fiecare societate”, au transmis oficialii ASF.
Din informațiile Gândul, de la surse bine informate din piață și de nivel executiv, plafonul de preț pentru polițele RCA – stabilit la nivelul celui de la finalul lunii februarie 2023 – va fi prelungit cu 90 de zile.
Asrtfel, conform surselor Gândul, în prezent se disută în interiorul ASF o propunere de plafornare a prețului pentru încă trei luni, deci până pe 10 ianuarie 2024 inclusiv.
Deocamdată nu este eleborat un document concret, dar acesta va fi întocmit de specialiștii ASF și trimis în perioada următoare la Ministerul Finanțelor, care va lua, cel mai probabil, în final forma unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru prelungirea acestei plafonări, în baza Legii Concureței.
În esență, motivul nu este atât teama și nevoia de temperare a unei eventuale creșteri a prețurilor, cât mai ales pentru a gestiona gradul de concentrare înregistrat pe acest segment – după două falimente succesive ale liderilor pe această piață.
Teroretic, pe 8 decembrie, când expiră valabilitatea polițelor Euroins – prelungită chiar joi – vor mai fi automat în vigoare aproximativ 800.000 – 900.000, un număr care poate fi „înghițit” ușor de societățile de pe piață, care nu vor putea face oferte peste plafonul de preț.
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) a transmis recent, referitor la soluțiile pentru cei 10 milioane de asigurați și pentru familiile lor, având în vedere și falimentele recente ale unor asigurători care practicau preponderent asigurări RCA la prime nesustenabile, devine absolut necesară modificarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA – în sprijinul păgubiților și al șoferilor români – prin publicarea anuală, cu titlu informativ, de către o autoritate competență, a unor prețuri de referință pe piață de reparații auto și pentru rent-a-car. Măsură NU ar reprezenta o co-plata pentru păgubiții RCA, ci un pas spre normalitate.
Totul se întâmpl după ce Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, publicată în Monitorul Oficial al României să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.
Pe 9 iunie, Tribunalul București a decis declanșarea procedurii de faliment la Euroins, în urma cererii formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), astfel că polițele emise de societate, cu excepția celor de garanții, au rămas de atunci valabile până la data de 8 septembrie 2023. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a aprobat, pe 17 mai, o primă tranșă de 1004 cereri de plată – Restituiri primă-Anexa 9, pentru creditorii de asigurări ai Euroins SA, primele plăți însumând 658.562 lei.
Peste 9,9 milioane vehicule erau înmatriculate la finalul anului trecut, înregistrându-se o creştere a parcului auto naţional cu aproape 3 procente faţă de începutul lui 2022, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, și 8.501.718 de deținători de permise de conducere.