Prima pagină » Economic » VACANȚA ÎN GRECIA: vor plăti turiștii români mai mult?

VACANȚA ÎN GRECIA: vor plăti turiștii români mai mult?

VACANȚA ÎN GRECIA: vor plăti turiștii români mai mult?
Prețurile nu vor crește pentru turiști în acest sezon, ca urmare a măsurilor de austeritate pe care Grecia le negociază cu creditorii săi internaționali

Turismul reprezintă între 22% și 24% din PIB-ul Greciei. Un sfert dintre salariații din Grecia lucrează în acest domeniu. Prin urmare, pe lângă temerile legate de scăderea nivelului de trai ca urmare a implementării unor noi măsuri de austeritate, o preocupare în rândul grecilor este felul în care va evolua turismul atât anul acesta cât și în anii viitori.

Planul convenit cu liderii europeni în schimbul salvării țării de la faliment printr-un nou împrumut în valoare de 80 de miliarde de euro include o creștere a TVA la 23% pentru restaurante și la 13% pentru industria hotelieră. În plus, Grecia intenționează să elimine scutirea de TVA pentru insulele elene până la sfârșitul lui 2016.

Hotelierii și autoritățile din Creta, insulă care atrage în jur de 30% dintre turiștii care ajung în Grecia, potrivit estimărilor viceguvernatorului regional Voulgarakis Apostolos, spun că turiștii nu trebuie să fie îngrijorați de creșteri de prețuri.

„Să adaugi ceva la prețuri nu e cel mai bun lucru. Creșterea TVA e ceva ce s-a întâmplat și în trecut și i-a afectat, dar s-au luptat cu TVA-ul, cu prețurile ca să nu le pună în cârca turiștilor. Cu toții sunt pregătiți. Nu vor să riște să piardă anul turistic deci nu vor fi creșteri de prețuri”, a asigurat primarul din Hersonissos, Ioannis Mostorokis.

Majorarea prețurilor va fi suportată de hotelieri

Întrebați dacă se așteaptă la majorări de prețuri pentru anul viitor, hotelierii s-au arătat dispuși să suporte ei o parte semnificativă a diferenței de TVA.

„Va fi o perioadă dificilă. Majorarea prețurilor vor fi absorbite de hotelieri. Vara viitoare, prețurile din Grecia nu vor fi cu mult diferite față de cele din acest an”, a precizat Vassilis Fragoulakis, commercial director Aldemar Resorts, în cadrul unei conferințe organizate de autoritățile locale din Creta, în colaborare cu hotelierii din regiune.

Practic, hotelierii eleni s-au pus de acord să nu schimbe prețurile pentru acest an, în care au avut deja de suferit ca urmare a reducerii semnificative a numărului de turiști ruși, iar în următorii ani să majoreze gradual tarifele, cu câteva puncte procentuale.

„Am avut întâlniri, noi hotelierii, pe această temă. Prețurile vor crește cu 2-3% în fiecare an, va fi o creștere graduală (pentru a acoperi pierderile generate de majorarea TVA-ului, n.r.). 90% vor urma această politică, dar desigur că vor exista unii care vor scumpi prețurile”, a explicat un reprezentant al unei asociații din industria locală din Hersonissos.

Manolis Tsakalakis, președintele Asociației Hotelierilor Rethymno și proprietar de hotel, este de părere că prețurile vor crește în așa fel încât hotelierii să câștige măcar cât au câștigat anul trecut.

„O parte o vom împărți cu clienții pentru că altfel vom da faliment. Vom împărți 50-50. Prețurile vor crește ca să luăm aceiași bani ca anul trecut”, a precizat el.

Voulgarakis Apostolos, viceguvernator regional al insulei, spune că „diferența poate fi absorbită de sectorul privat.

Cum au ratat grecii șansa de a avea un an turistic mai bun decât cel în care au găzduit JO

Până la începutul lunii februarie, anul turistic se anunța de top, concurând cu 2004, an în care Grecia a găzduit Jocurile Olimpice, spune Vassilis Fragoulakis, de la Aldemar Resorts.

„Apoi au urmar alegerile și am avut o scădere a fluxului de creștere. Până acum o lună am fost la același nivel, poate într-o foarte ușoară creștere. În ultimele 10 zile a scăzut fluxul de rezervări, dar nu s-a oprit”, a arătat el.

Peste situația politică internă s-a suprapus și contextul internațional. Piața rusească a scăzut semnificativ în ultimii ani.

„Pe această piață am înregistrat o scădere de 50-60%. Dacă în urmă cu doi ani numărul acestora era de peste 650.000 de persoane doar în Creta, pentru 2015 se așteaptă ca ei să fie în jur de 375.000”, a explicat reprezentantul asociației de hotelieri din Hersonissos.

În prezent, gradul de ocupare este de 80-90%, într-o perioadă în care hotelurile ar trebui să nu mai aibă camere libere. În iulie și august, hotelurile încasează mai mult de jumătate din totalul de venituri dintr-un an. În Grecia ajung anual în jur de 22-23 de milioane de turiști, iar în Creta circa 5 milioane. Ei cheltuiesc aici între 600 și 800 de euro pe persoană, rușii fiind cei care cheltuiesc, în medie, cei mai mulți bani.

Citește și