Tarifele pe litoral variază în prezent de la 60 la 260 de lei pe zi de persoană, în funcție de stațiune, de clasificarea hotelului și de numărul de mese oferite, potrivit președintelui Autorității Naționale pentru Turism, Mirela Matichescu.
Dragoș Răducan, vicepreședinte Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), a declarat pentru gândul că prețurile la cazare în stațiunile din sudul litoralului au scăzut, comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut, cu 10-12 %. La începutul lui august anul trecut tarifele camerelor care mai erau libere, la 2 stele, erau în medie de 650 de lei, pentru trei nopți, adică 216 lei pe noapte.
„În sudul litoralului prețurile au scăzut anul acesta cu 10-12%, ca impresie generală, pe fondul lipsei de turiști. În sudul litoralului sunt încă locuri libere, chiar dacă unii spun că nu mai sunt camere libere. În Mamaia, prețurile la cazare au rămas pe loc, față de anul trecut”, a declarat pentru gândul Dragoș Răducan.
Răducan spune că, în special în sudul litoralului, gradul de ocupare nu este nici pe departe „așa cum spun unii pe la televizor”, că nu mai sunt camere libere. „Sunt locuri libere în Neptun, Jupiter, Venus, Cap Aurora, Saturn. La Mamaia este puțin altfel”, spune Răducan.
Vicepreședintele FPTR se arată nemulțumit de prima parte a sezonului estival din acest an.”A mers mai slab în prima parte. Nu-mi dau seama de ce. Nu am altă explicație decât că românii nu au bani. Mă uitam că terasele sunt cam goale”, spune el.
În prezent cazarea, cu mic dejun inclus, costă în medie 60-80 de lei pe zi de persoană în stațiunile din sudul litoralului, iar în Mamaia tarifele pentru cazare sunt în medie de 120-150 de lei pe zi de persoană, cu mic dejun inclus, potrivit reprezentantului FPTR,
Un singur loc liber la cel mai scump hotel din Mamaia în acest weekend
În Mamaia, la cel mai scump hotel de cinci stele, pentru acest weekend mai este liber doar cel mai spațios apartament, la 613 euro pe noapte, potrivit informațiilor obținute de gândul.
„Pentru acest weekend nu mai avem locuri disponibile. Numai puțin, dacă îmi dați voie să verific…Da, este o anulare. Pentru acest sfârșit de săptămână avem liber doar apartamentul senior. Este un dormitor cu pat matrimonial, plus un living. Costul este de 613 euro pe noapte de persoană cu mic dejun și prânz incluse. Pentru două nopți vă costă 1.226 euro, ceea ce înseamnă 5.517 lei”, ne spune repede o voce amabilă.
Aflăm și că următorul loc liber la același hotel este disponibil pe 9 august. „Avem cameră dublă standard, fără balcon, la un tarif de 301 euro pe noapte”, ni se comunică de la recepția hotelului, adăugând că în tarif intră accesul la plajă privată, „singura certificată Blue Flag de pe litoralul românesc”, acces la două piscine, parcare păzită, fitness și „jacuzzi cu programare”.
Tot în Mamaia, un sejur de minim 3 nopți la un hotel oarecare costă 116 euro în perioada 19 iulie-22 august. Pentru o masă se mai plătesc 25 de lei pe zi.
Două stele, la Venus, la 70 de lei pe noapte
În stațiunea Venus, la două stele, prețul pentru o cameră dublă este de 70 de lei pe zi pentru o persoană, până pe 22 august, după care scade la 49 de lei pe zi.
„Pentru acest weekend nu mai avem camere, însă pentru săptămâna viitoare avem, reveniți mâine dimineața cu un telefon”, suntem sfătuiți.
Eforie Nord, la patru stele, 203 lei pe noapte camera dublă
La Eforie Nord, la un hotel de patru stele cu demipensiune, o cameră dublă costă în această perioadă 203 lei pe noapte.
La un hotel de trei stele, tot la Eforie Nord, tariful pentru o cameră dublă este de 220 de lei pe noapte, potrivit site-ului cazarepelitoral.ro „Pentru acest sfârșit de săptămână nu mai avem locuri libere. Și nu închiriem doar pe trei zile, ci pe cinci zile”, ne spune joi o voce feminină.
Tot în stațiunea Eforie Nord, tarifele pentru o vilă „la cheie” ajung până la 200 euro pe noapte, vilele neputând fi închiriate mai puțin de 4 nopți.
La Neptun, un hotel de trei stele oferă o cameră dublă și mic dejun – sejur 3 nopți – la prețul de 229 lei pe zi, tarif valabil până pe 16 august.
Prețurile au crescut în iulie
„Prețurile pentru all inclusive în Mamaia vor fi de 260 de lei de persoană pe zi, iar în Eforie și sudul litoralului – 200 de lei. La un hotel de patru stele, în Mamaia prețul va fi de 170 de lei de persoană pe zi, cu mic dejun inclus, la trei stele – 140 de lei de persoană pe zi, cu mic dejun, la două stele – 100 de lei. Pentru sudul litoralului avem 135 de lei pe zi de persoană la patru stele, 110 lei pe zi de persoană la trei stele, în ambele cazuri cu micul dejun inclus, și 60 de lei pe zi de persoană la două stele, fără mic dejun. Prețurile sunt luate de la agențiile de turism”, a afirmat recent Mirela Matichescu, președintele ANAT.
Anul trecut, pentru șase nopți de cazare în zona Mamaia – Constanța – Eforie un turist trebuia să plătească 205 lei, dacă nu era interesat de lux și voia să se cazeze la un hotel de o stea, sau 605 lei dacă voia să beneficieze de confortul ridicat pus la dispoziția oaspeților de hotelurile de 5 stele și să aibă și micul dejun inclus.
Matichescu a precizat că, față de perioada anterioară, prețurile cresc cu până la 20 la sută pentru sudul litoralului și cu până la 25 la sută pentru Mamaia.
„Față de perioada care a trecut, prețurile în full sezon cresc în Mamaia undeva până în 25 la sută, iar în sudul litoralului până în 20 la sută”, a explicat președintele ANT.
Voucherele de vacanță, „poate din toamnă, după ce se termină sezonul”
Pe de altă parte, voucherele de vacanță aprobate de Guvern pentru a încuraja turismul intern, nu au ajuns la beneficiari pentru că normele de aplicare nu au fost publicate încă în Monitorul Oficial.
Atât companiile private, cât și instituțiile de stat vor putea da angajaților vouchere de vacanță în limita a șase salarii minim brute, adică în limita a 6.300 de lei. De exemplu, cu acești bani un angajat poate sta la un hotel de trei stele pe litoral timp de două săptămâni, în regim all inclusive.
Voucherul de vacanță are o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii atât pe suport hârtie, cât și pe suport electronic.
„Guvernul își dă cu stângul în dreptul. Întârzie publicarea în Monitorul Oficial a normelor pentru voucherele de vacanță. Nu știu de ce se tergiversează. În acest ritm vor ajunge la angajați după ce se termină sezonul estival. Nu turismul are nevoie de vouchere, ci românii, care au nevoie de relaxare”, spune Dragoș Răducan.
Taxa la Podul de la Fetești, prin sms
CNADNR a reamintit recent șoferilor că pot plăti taxa de pod la Fetești prin sms sau la benzinării.
„Pentru a nu se forma coloane de autovehicule, le reamintim conducătorilor auto că prin stația de taxare se poate trece liber pe benzile doi și trei, în ambele sensuri, cu obligativitatea ca taxa să se plătească în avans sau ulterior, până la ora 24 a zilei următoare trecerii, la stațiile de distribuție a carburanților autorizate (OMV PETROM, MOL, ROMPETROL) ori prin SMS, la numărul 7577 – număr disponibil în rețelele de telefonie mobilă ORANGE ROMANIA, VODAFONE ROMANIA, TELEKOM MOBILE și RCS&RDS.