Vâlcov se întâlnește cu reprezentanții băncilor pentru a găsi soluții la „criza francului”: opt bănci vor discuta cu ministrul finanțelor
„În această seară (luni – n.r.) voi avea o întâlnire cu cele opt bănci care au credite în franci elvețieni să vedem ce putem să rezolvăm, iar soluția la care vom ajunge o voi prezenta și mâine la Camera Deputaților, unde voi fi prezent atât eu, cât și conducerea Băncii Naționale pentru a identifica variantele pe care noi le propunem pentru ieșirea din această criză”, a declarat Vâlcov în conferința de presă susținută alături premierul Victor Ponta, la finalul misiunii FMI în România.
Marți are loc audierea conducerii BNR în Comisia de Buget-Finanțe-Bănci, alături de toate părțile implicate în problema creditelor în franci elvețieni.
Întrebat dacă discuțiile cu FMI au vizat și conversia în lei a creditelor în franci elvețieni la un curs de schimb mai mic decât în prezent, ministrul a menționat că nu a fost abordat acest subiect.
„Ei (FMI – n.r.) au cerut o legislație predictibilă și lucrurile din Parlament merg în această direcție”, a precizat Ponta, care a completat că Legea insolvenței persoanelor urmează să fie finalizată în Camera Deputaților.
Vâlcov a declarat duminică seară, într-o emisiune TV, că Banca Națională a României ar trebui să se implice „mult mai mult” în rezolvarea situației persoanelor care au credite în franci elvețieni, întrucât deține mijloacele prin care să se impună, și să vină cu soluții suplimentare după discuții cu băncile.
„Aici (despre creditele în franci elvețieni – n.r.) vorbim de politica monetară, pe care o face Banca Națională a României. Guvernul se ocupă de politica fiscal-bugetară. Cred și mi-aș dori să văd Banca Națională implicându-se mult mai mult în această problemă, mai ales că, din punctul meu de vedere, au și mijloacele prin care pot să se impună. Băncile comerciale trebuie să îndeplinească destul de multe criterii impuse de Banca Națională și cred că pentru această situație Banca Națională a României ar putea să aibă o discuție mult mai aplicată cu aceste bănci astfel încât dumnealor să-și dorească cât mai mult să reducă aceste credite”, a afirmat Vâlcov duminică.
El a arătat că statul poate oferi o parte a soluției de împărțire a poverii pentru debitorii cu credite în valută, referindu-se la măsura de rescadențare cu facilități fiscale, urmând ca celelalte două părți să fie asumate de bănci și clienți.
„Trebuie să se ajungă la următoarea idee, aceast risc trebuie împărțit. Și noi propunem în felul următor: o parte o preia statul român și mai rămân două părți pe care trebuie să le preia altcineva. Cine altcineva decât clienții și băncile?”, a afirmat Vâlcov.