Valoare amenzilor date de Inspecția Apelor pentru exploatarea necorespunzătoare a balastierelor s-a dublat. Ce nereguli s-au descoperit
Exploatarea necorespunzătoare a balastierelor continuă să fie cea mai frecventă problemă descoperită și sancționată de specialiștii Inspecției Naționale a Apelor, potrivit oficialilor instituției.
Echipele de specialitate din cadrul Inspecției Naționale a Apelor, atât de la nivel central, cât și al Administrațiilor Bazinale de Apă au aplicat amenzi în valoare de 7,71 milioane lei operatorilor economici care nu au respectat prevederile legale din domeniul apelor, în primele 6 luni ale anului, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale Apele Române (ANAR), miercuri, printr-un comunicat de presă.
Peste jumătate din acestea, adică 54%, echivalentul a 4,19 milioane de lei, reprezintă amenzi pentru exploatarea necorespunzătoare a agregatelor minerale. Potrivit oficialilor ANAR, este o sumă dublă față de cea aplicată în aceeași perioadă a anului trecut.
În cadrul celor 4.346 de controale efectuate, în 24 de cazuri au fost sesizate și organele de cercetare penală. Dintre acestea, 6 situații au vizat exploatarea ilegală a balastierelor.
Care sunt pericolele
Exploatarea necorespunzătoare a agregatelor minerale – cum sunt numite balastierele de către specialiști – balastierelor -– provoacă fenomene erozionale la poduri, dar și la infrastructura de apărare împotriva inundațiilor, punând astfel în pericol locuitorii din zonă și pe cei din aval, iar toate aceste abateri se sancționează conform Legii Apelor. Sorin Rândașu, directorul Departamentului Situații de Urgență din cadrul Administrației Naționale Apele Române (ANAR) a explicat, într-un interviu acordat în iunie la GÂNDUL EXCLUSIV, care este impactul balastierelor asupra mediului, din punct de vedere al managementului inundațiilor și cât de mult respectă legea operatorii care le exploatează.
Oficialii anunță că în prezent sunt desfășurate acțiuni comune în baza unui Protocol de colaborare încheiat între ANAR, Poliția Economică, Garda de Mediu și Inspectoratul de Stat în Construcții numit: Planul de Măsuri – „Control balastiere 2022-2023” pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale”.
Conform legii Apelor, amenzile pot fi:
o 75.000-80.000 lei- pentru extragerea de agregate fără acte de reglementare sau în afara perimetrelor autorizate;
o 35.000-40.000 lei – pentru folosirea resurselor de apă fără respectarea actelor de reglementare.
Potrivit instituției, inspectorii de specialitate în gospodărirea apelor din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” de la nivel central și al celor 11 Administrații Bazinale de Apă vor continua monitorizarea și controalele la agenții economici conform Planului de activitate, precum și potrivit competențelor și obligațiilor ce le revin. Este vorba despre controale planificate, tematice, inopinate, dar şi despre controale privind stadiul realizării măsurilor impuse prin verificările anterioare.