Prima pagină » Economic » Valoarea facturii la electricitate va scădea cu 4% în august, după amânarea unor certificate verzi

Valoarea facturii la electricitate va scădea cu 4% în august, după amânarea unor certificate verzi

Valoarea facturii la electricitate va scădea cu 4% în august, după amânarea unor certificate verzi
Valoarea facturii la electricitate se va diminua în medie cu 4% în august, ca efect al amânării acordării de către stat a unor certificate pentru producătorii de energie regenerabilă, potrivit vicepreședintelui ANRE Emil Calotă, care crede că "bula energiei verzi se va calma" la începutul lui 2014.

Valoarea facturii la electricitate se va diminua în medie cu 4% în august, ca efect al amânării acordării de către stat a unor certificate pentru producătorii de energie regenerabilă, potrivit vicepreședintelui ANRE Emil Calotă, care crede că „bula energiei verzi se va calma” la începutul lui 2014.

„Opinia publică ar trebui să se calmeze vizavi de impactul negativ sau pozitiv al energiilor regenerabile în piața de energie. O abordare relativ simplă ar putea să fie de genul: Așa cum bula imobiliară a făcut atât de multe valuri acum câțiva ani și s-a calmat (…), cred că și bula energiei verzi a ajuns la faza de calmare și considerăm că începând cu 2014 investițiile și funcționarea acestui sector vor intra în parametri de normalitate”, a declarat joi Calotă.

El a afirmat, într-o conferință pe teme energetice, că efectul în facturi al aplicării noii legislații în privința energiei regenerabile va fi de 34%. Având în vedere că din valoare unei facturi la electricitate costul cu certificatele verzi reprezintă 12%, rezultă că facturile ar urma să scadă cu 4%.

„Elementele din OUG 57 care sunt conforme cu legislația cadru națională și europeană intră în vigoare din 1 iulie. Sunt și anumite elemente care sunt discuția comună a Consiliului Concurenței, ANRE și Ministerului Energiei, inițiatorul ordonanței, a căror aplicare stă încă sub semnul întrebării pentru a nu naște la nivelul Comisiei Europene suspendarea aplicării în întregime sau chiar declanșarea unei proceduri de invetigație”, a mai spus Calotă.

OUG 57, aprobată de Guvern în luna iunie, prevede că producătorii de energie regenerabilă vor primi panâ în 2017 doar o parte a certificatelor verzi, restul urmând să le fie transmise eșalonat din 2018. Companiile din domeniu au anunțat că noile reglementări vor duce la retragerea unor investiții de peste 3 miliarde de euro în unități de producție în România.

Certificatele verzi reprezintă ajutorul acordat de stat producției de energie din surse regenerabile și sunt plătite prin facturi de toți consumatorii de energie din România.

Autor

Citește și