Steven van Groningen, reprezentant al Consiliului Investitorilor Străini, a spus că întâlnirea cu președintele Traian Băsescu a fost o discuție deschisă, lejeră, în care s-a discutat despre punctele de vedere ale oamenilor de afaceri.
„Organizațiile oamenilor de afaceri sunt, de principiu, de acord cu reducerea CAS, dar, în comun cu președintele, ne îngrijorează ce se va întâmpla dacă vom rămâne cu un deficit bugetar care este relativ mare”, a declarat Steven van Groningen.
El a explicat că un deficit bugetar mare se va acoperi tot din taxe, iar aceasta este „o îngrijorare care există”, chiar dacă reducerea CAS ar avea beneficii importante.
„Important nu este doar să reducem CAS, dar să înțelegem ce impact va avea pe bugetul țării”, a mai afirmat Steven van Groningen.
Președintele Raiffeisen Bank a afirmat, întrebat care ar fi momentul oportun pentru aplicarea acestei reduceri a CAS, că „momentul oportun este când există un element de confort că, într-adevăr, măsura poate fi implementată fără să conducă la taxe noi în viitor”.
„Cred că mediul de afaceri, la ora actuală, ar prefera un confort mai mare, dar, totuși, în discuțiile cu Guvernul, mediul de afaceri susține reducerea CAS”, a mai spus el.
Groningen a mai declarat că mesajul principal al președintelui Traian Băsescu, pentru mediul de afaceri, a fost că „nu trebuie, pentru o măsură pe termen scurt, să ajungem într-o situație care ar putea să conducă la efecte grave, cum ar fi punerea în pericol a acordului cu FMI, sau să se ajungă la situația de a renunța la un principiu important, precum cota unică”.
„Acest risc este real, punctul nostru de vedere nu diferă de opinia președintelui”, a spus acesta.
Potrivit lui Steven van Groningen, concluzia discuției cu președintele Traian Băsescu este că „există un risc real, că nu vom reuși să avem un buget care să respecte standardele internaționale și reglementările internaționale agreate cu FMI și comunitatea europeană. Există un risc real că nu atingem limitele impuse și atunci asta ar putea duce la creșterea taxelor în viitor. Asta necesită prudență, în a implementa o măsură precum reducerea CAS”, a arătat președintele Raiffeisen Bank.
Reprezentantul Consiliului Investitorilor Străini a mai decarat că mediul de afaceri din România a oferit de-a lungul timpului Guvernului soluții pentru îmbunătățirea colectării fiscale și a precizat că „evaziunea fiscală este foarte mare în România, mai ales în comparație cu alte țări”.
„Ar exista loc de manevră, dacă îmbunătățim colectarea de taxe. Am văzut niște calcule, care arată că sumele necolectate în România sunt cam în jur de 100 de miliarde de lei. Din această sumă se poate acoperi o deficiență de 5-10 miliarde, dar asta ar fi o măsură care mai trebuei să aibă succes”, a spus el.
Președintele Traian Băsescu a avut joi, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri, pe tema reducerii CAS.
La întâlnirea cu reprezentanții mediului de afaceri au participat și consilierii prezidențiali Claudiu Dinu, Bogdan Oprea și Bogdan Drăgoi.
Președintele Traian Băsescu a anunțat, miercuri, că joi va avea o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri, pe tema reducerii CAS.
Întâlnirea prședintelui Traian Băsescu cu mediul de afaceri vine în urma eșecului consultărilor dintre șeful statului și premierul Victor Ponta, care au avut loc luni, la Palatul Cotroceni, pe tema promulgării legii de reducere a CAS.
Președintele a declarat, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor, că este „o echipă foarte nepregătită”, care nu a fost în măsură să ăi dea soluțiile de care avea nevoie pentru a fi liniștit în privința reducerii CAS.
„S-a venit doar cu afirmații: reducerea CAS va scoate la suprafață munca la greu, stimulează înființarea de noi locuri de muncă – argumente extrem de volatile”, a spus președintele.
Traian Băsescu a declarat, întrebat dacă va ataca la CC legea de reducere a CAS, că „rămâne de văzut” și că vrea să aibă o discuție și cu mediul de afaceri, arătând că așteaptă de la ministrul de Finanțe un document, în care să precizeze sub semnătură de unde vor veni veniturile suplimentare.