Vânzările în sectorul de retail și în comerțul cu alimente au început să scadă, în Statele Unite, după șase luni de creșteri consecutive, ceea ce ar putea semnala încetinirea creșterii economice, conform datelor oficiale anunțate de către Administrația de la Washington.
Departamentul Comerțului din SUA a anunțat că serviciile de retail și comerț cu alimente au înregistrat, în octombrie, o scădere de 0,1% comparativ cu luna trecută.
”Estimările privind vânzările în sectorul de retail și comerț alimentar au fost, în octombrie, ajustate sezonier și în funcție de zilele libere, dar nu în funcție de fluctuațiile prețurilor, la nivelul de 705 miliarde de dolari, în scădere cu 0,1% (cu o marjă de ±0,5%) comparativ cu luna anterioară, dar în creștere cu 2,5% față de luna octombrie din 2022”, arată raportul Departamentului american al Comerțului.
Scăderea de 0,1% din octombrie intervine după o creștere de 0,9% a vânzărilor înregistrată în septembrie. De altfel, aceasta este prima scădere a comerțului în sectorul de retail și alimente înregistrată în Statele Unite din martie până în prezent. În ultima lună, au scăzut cel mai mult vânzările de vehicule (-1,1%). Consumul general a fost în creștere în Statele Unite în perioada iunie-septembrie, fluctuând între 0,4% și 0,8%.
Economia SUA a înregistrat o creștere de 2,1% în trimestrul al doilea din 2023 și de 4,9% în trimestrul al treilea, dar noile date ar putea prefigura încetinirea activităților economice.
”Economia tinde să revină la un ritm mai normal al creșterii economice și inflației”, afirmă Bill Adams, economist-șef la grupul bancar Comerica din Dallas, citat de agenția Reuters.
În contextul politicii monetare rigide, inflația a continuat să scadă în Statele Unite, fiind la nivelul de 3,2% în octombrie, însă peste ținta optimă vizată de Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din SUA. Inflația medie a tuturor produselor cu excepția alimentelor și energiei a fost de 4,0% în octombrie, cea mai redusă evoluție din ultimii doi ani. Tarifele la energie au scăzut cu 4,5% în ultimul an, în timp ce prețurile la alimente s-au majorat cu 3,3%.
La începutul lunii noiembrie, Rezerva Federală a decis menținerea nivelului dobânzii de referinţă, semnalând intenția de ajustare a politicii monetare în funcție de evoluțiile economice, pentru a atinge obiectivul stabilizării inflației. Rezerva Federală a semnalat că este ”extrem de atentă la riscurile inflaționiste” și că menține obiectivul de a obţine „un grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen lung”.
Fondul Monetar Internațional (FMI) a îndemnat guvernele din întreaga lume să acționeze determinat pentru reducerea cheltuielilor bugetare, avertizând asupra riscurilor obstrucționării eforturilor intense ale băncilor centrale de contracarare a inflației.
Foto: Profimedia
Citește și: