Prima pagină » Economic » Vânzările și profitul PETROM, în scădere. Care este situația financiară a companiei

Vânzările și profitul PETROM, în scădere. Care este situația financiară a companiei

Vânzările și profitul PETROM, în scădere. Care este situația financiară a companiei
Vânzările și profitul Petrom, în scădere. Care este situația financiară a companiei

Veniturile consolidate din vânzări ale OMV Petrom au scăzut în primul trimestru al acestui an cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare transmise vineri de companie.

Veniturile din vânzări au scăzut ca urmare a prețurilor mai mici ale mărfurilor comercializate, dar și cantităților mai mici de energie electrică vândute de companie. Vânzările de produse petroliere și gaze au mai compensat din scăderi, se arată în raport.

Grupul OMV Petrom a înregistrat în primul trimestru al anului în curs un profit net de 1,481 miliarde lei, cu 15% mai mic faţă de perioada similară din 2022, pe fondul scăderii preţurilor internaţionale pentru ţiţei şi gaze.

Profitul Petrom, în scădere

Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing au reprezentat 63% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze și Energie au reprezentat 36%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare și Producție au reprezentat numai 0,1% (vânzările din Explorare și Producție fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți). Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost în suma de 2.095 mil lei în T1/23, mai mic față de valoarea de 2.241 mil lei din T1/22, în principal pe fondul scăderii prețurilor în segmentul Explorare și Producție.

Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acționarilor societății-mama a fost de 1.881 mil lei (T1/22: 1.788 mil lei). Elementele speciale au cuprins cheltuieli nete în valoare de (356) mil lei, în principal aferente pierderilor nete temporare din contractele forward de energie electrică din segmentul Gaze și Energie. Pierderile din deținerea stocurilor au fost în suma de (122) mil lei în T1/23, în principal că urmare a scăderii prețurilor la țiței.

Documentul original poate fi consultat AICI.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și