Ministrul Economiei, liberalul Varujan Vosganian, invitatul ediției de duminică a emisiunii DUPĂ 20 DE ANI, difuzată de ProTV și Voyo.ro, a explicat aparentul conflict dintre el și premierul Victor Ponta, în legătură cu planul guvernamental de restructurări în sectorul bugetar al economiei și industriilor. El a susținut că este vorba despre o falsă temă, menită să bage zâzanie în coaliția de guvernare USL.
„Vi s-a părut că domnul Ponta a sugerat că are vreo neînțelegere? Noi ne înțelegem foarte bine, nu mai sugerați neînțelegeri. Eu cu domnul Victor Ponta, de când ne cunoaștem și cred că sunt 15 ani de atunci, nu am avut nicio divergență. Cred că este o temă inventată, fie că se inventează declarații de-ale mele la dânsul, fie că dânsului i se spun declarații pe care eu nu le-am făcut. Tentativa asta permanentă de a băga zâzanie între miniștrii PNL și miniștrii PSD, între mine și primul ministru, până acum s-au dovedit zadarnice. La fel cum s-a încercat până acum între mine și domnul Constantin Niță. Noi doi nu avem niciun fel de problemă, am coordonat împreună programul economic al USL”, a declarat Varujan Vosganian la emisiunea DUPĂ 20 DE ANI.
Vosganian a explicat că actul normativ privind restructurările este o lege-cadru ce funcționează în România din 2006 și care a fost reînnoită de două ori, iar ultimul termen de reînnoire expira în decembrie 2012. Actul normativ era asumat de guvernarea USL de la bun început, însă Vosganian recunoaște că premierul nu a fost informat că acest act este lansat în dezbatere publică, pentru că nu se obișnuiește așa ceva în astfel de cazuri.
„În procedură, la nivelul Guvernului, sunt sute de acte normative. Guvernul, la nivelul deciziei, are în timpul unui an cam o mie de acte de acest fel. De aceea cred că este greu de presupus ca în momentul inițierii, primul-ministru să fie informat în legătură cu toate. Eu l-am scos de pe siteul Guvernului dintr-un motiv precis: în momentul în care ordonanța a intrat în dialogul cu sindicatele, a existat o interpretare că această ordonanță a fost dată pentru că vor exista iminente disponibilizări masive. Cei care au comentat nu au lecturat cu atenție textul. Eu am avut o discuție cu primul ministru, după ședința de guvern și am spus așa: hai să facem o nouă discuție cu sindicatele, împreună cu ele să arătăm că sindicatele doresc acest text”, a explicat Vosganian.
Ministrul susține că principalii lideri de sindicate susțin această lege, ba chiar sunt mulțumiți că ea fixează drepturi suplimentare precum plățile compensatorii.
Întrebat la emisiunea DUPĂ 20 DE ANI dacă este mulțumit de modul în care portofoliul Economiei și Industriilor a fost împărțit între PNL și PSD, Varujan Vosganian a dat un răspuns diplomatic: „În momentul de față, sunt 100% mulțumit pentru că am acceptat. Dacă m-ați fi întrebat înainte de a fi ministru, poate v-aș fi dat alt răspuns, dar în clipa când am acceptat să fiu ministru în această construcție, ar fi incorect din partea mea să spun că am nemulțumiri. Nemulțumirile le spui înainte și le lași la vestiar. Când intri pe teren, intri ca un om care ești conștient de situație”.
Guvernul cu „rol istoric”. Auditul coordonat de Liviu Dragnea
Varujan Vosganian a anunțat că Guvernul lucrează, sub coordonarea vicepremierului Liviu Dragnea, la planul privind sectoarele bugetare de unde vor avea loc restrucurări, treptat, până în anul 2018. Până atunci însă, se vor crea alte locuri de muncă.
„Până în 2018, locurile de muncă din industrie și din economie trebuie să urce cu cel puțin 1 milion. În sectorul bugetar, fac eforturi să reduc personalul, nu ca decimarea legiunilor romane, la întâmplare, ci după un audit. Împreună cu domnul Liviu Dragnea și colegi din alte ministere lucrăm la un astfel de audit, ca să știm exact cum stăm. Termenul limită este până la jumătate anului. Guvernul acesta are un rol istoric: ar trebui să fie primul guvern care să fie într-adevăr guvernul societății deschise și al economiei de piață. Să nu fie doar guvernul unui sector, în dauna celorlalte”, spune Varujan Vosganian.
Ministrul Economiei a dat exemplu AVAS, unde lucrează aproximativ 270 de persoane și unde ar urma să rămână în jur de 200. Sau companiile de sare și de ape minerale, care ar putea să dispară: „Sunt un fel de intermediari între banii bugetari sau resursele minerale și firmele private. Ei bine, unele trebuie să dispară. Putem să colectăm direct resursa prin investitorul privat și să nu mai existe un intermediar de stat care cheltuiește bani. La unele nu, de pildă Agenția Nucleară nu poate să dispară”.
Ce a discutat ministrul Economiei cu ambasadorul Rusiei
Varujan Vosganian a declarat că a discutat mai multe teme economice cu ambasadorul Rusiei la București, în întâlnirea pe care au avut-o în această săptămână.
„Am inventariat și problema Oltchim, și problema Mechel, și chestiunea Alro Slatina. Am vorbit despre posibila cooperare cu Gazprom pe diverse formule. Interesul anumitor firme din Rusia pentru Oltchim rămâne. Nu am trecut cu niciunul dintre posibilii ofertanți la un dialog concret. Avem în acest moment trei ofertanți producători în domeniu, doi ofertanți interni producători în domeniu și doi traderi. Dar noi dorim să avem relații corecte cu toți, nu pot face publice numele lor. Nu doresc să transform privatizarea Oltchim într-un spectacol, așa cum s-a întâmplat anul trecut, doresc discreție și seriozitate. Cineva care spune că dorește să caute investitori străini să îl ajute, dar dorește și să împartă combinatul la muncitori, ca după naționalizarea din 1948, vă imaginați că nu este o soluție”, a spus Vosganian.
Cele trei etape privind soarta Oltchim. Arpechim rămâne la pachet cu combinatul
În legătură cu privatizarea Oltchim, ministrul Economiei a recunoscut că FMI este foarte sceptic, însă spune că el speră încă într-un succes. Vosganian spune că în două luni Oltchim trebuie să-și rezolve situația funcțională, în șase luni situația juridică, iar într-un an să înceapă să își amelioreze situația financiară.
„Eu am trei orizonturi de timp pentru Oltchim. Cel scurt este de două luni, în care eu trebuie să rezolv problema funcționării curente a Oltchim. Avem un plan în care să luăm niște bani de la un consorțiu de bănci, să punem un management privat, adică să facem un management de societate comercială, care să dea încredere traderilor și băncilor. Eu în trei luni trebuie să asigur o capacitate funcțională de 50% la Oltchim.
Orizontul pe termen mediu este iunie-iulie. Până atunci trebuie să știm dacă Oltchim este privatizabil sau nu. Eu încă mă încăpățânez să cred că este. Am avut consultări cu organizații financiare internaționale. FMI este foarte sceptic în privința privatizării Oltchim.
Orizontul pe termen lung este sfârșitul lui 2013, când Oltchim trebuie să intre în altfel de parametri, încât să aibă dialog cu creditorii și să înceapă să-și îmbunătățească situația financiară”, a explicat ministrul Varujan Vosganian la DUPĂ 20 DE ANI.
Vosganian a mai declarat că strategia Guvernului rămâne în continuare ca rafinăria Arpechim, care asigură materia primă pentru combinatul Oltchim, să fie dată la pachet în cazul unei privatizări. Vosganian spune că CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe, a promis că va menține Arpechim pe linia de plutire, până la o eventuală privatizare a Oltchim.
„Dacă Arpechim nu are viitor, eu nu am nicio șansă să merg la bănci și să cer bani în contul garanției. De aceea, pentru mine un mesaj pozitiv din partea OMV Petrom este fundamental. Am avut o discuție cu Mariana Gheorghe și în paralel cu băncile și am obținut următoarele garanții: de la bănci, că orice formulă de privatizare va avea o formulă integrată cu platforma de petrochimie, iar de la domna Mariana Gheorghe că Arpechim va fi ținut într-o formulă integră fizic și funcțional, până când noi vom face oferta de privatizare Oltchim. Noi dorim o privatizare integrată chimie-petrochimie, iar pentru asta avem nevoie de ipoteza rafinăriei Arpechim. Pentru că s-ar putea ca unii doritori să ia Oltchim să aibă sursele lor de materie primă, iar alții să găsească o formulă de integrare a rafinăriei”, a spus Vosganian.
Planul rușilor de la Mechel, după tranzacția de 52 de euro
„Imediat după ce a apărut informația aceea stranie, în care s-a tranzacționat la vreo 200 de lei o companie cu multe pierderi, am invitat acționariatul Mechel la discuții. Nu vă ascund că am avut o consultare și cu ambasadorul Rusiei. Am discutat cu noul acționar și am spus că aș dori să știu în ce mod această nouă companie va putea să asigure un viitor pentru cele 4 companii plus Oțelul Roșu, dat fiind că din 2008 până acum noi am pierdut o treime a industriei siderurgice. Am pierdut 10.000 de salariați din 32.000, iar din producția de oțel de vreo 5 milioane și ceva de tone am ajuns la 3 milioane și ceva de tone. A doua zi am invitat la discuții și Arcelor Mittal, pentru a avea o imagine completă”, a povestit ministrul Vosganian la emisiunea DUPĂ 20 DE ANI.
Mechel are de recuperat returnări de TVA care sunt în evaluare de câțiva ani, iar suma este de vreo 150 de milioane de lei, susține Varujan Vosganian, care a intervenit la Ministerul Finanțelor, pentru a urgenta evaluarea acestor returnări de TVA.
„Mechel mi-a spus că vor redeschide Târgoviște și Buzău, ceea ce înseamnă cam 80% din capacitate, iar în ce privește Brăila, Câmpia Turzii și Oțelul Roșu încearcă un plan de reorganizare pe care îl speră cu succes. Mi-au oferit o etapizare și m-au asigurat și că vor atrage resursele financiare din sectorul bancar. Eu le-am spus că doresc să avem o nouă discuție la jumătatea lunii martie, când ei să îmi prezinte modul în care își onorează aceste obigații.
Ei au ridicat tema concurenței neloiale care vine din alte piețe și care duc la reducerea prețurilor. Apar tot felul de firme mici care aduc oțel-beton la un preț mai mic, apoi dispar și nu plătesc TVA. Mi-au spus că piața aceasta gri a oțelului-beton este de circa 100.000 de tone, care înseamnă 15% din întreaga piață. Eu am adresat Ministerului Finanțelor rugămintea să găsească o formulă prin care să stopeze aceste practici”, a mai spus Varujan Vosganian.