Prima pagină » Economic » Venise să dea un interviu pentru un job. Angajatorii au poftit-o afară din sală când au văzut cum era îmbrăcată. TOPUL greșelilor vestimentare „fatale”

Venise să dea un interviu pentru un job. Angajatorii au poftit-o afară din sală când au văzut cum era îmbrăcată. TOPUL greșelilor vestimentare „fatale”

Vestimentația i-a fost fatală

Era cald afară, dar trebuia să se prezinte la interviul de angajare. Nicio problemă. S-a îmbrăcat cu pantaloni scurți și cu un tricou cu o siluetă feminină lascivă și a asortat la ținută o pereche de teniși. Acesta este cazul unui bărbat care i-a stupefiat pe angajatori atunci când l-au văzut. A pierdut postul pentru care aplica – de consultat în vânzări.

Temperaturile ridicate din lunile de vară îi fac pe mulți dintre românii care se prezintă la interviuri de angajare să aleagă ținute cu totul nepotrivite. Așa ajung candidații să apară în fața posibililor angajatori sau în fața recruiterilor îmbrăcați în pantaloni scurți sau de trening și încălțați în teniși și șlapi. Femeile fac și ele numeroase greșeli vestimentare atunci când merg vara la interviu. Fie poartă colanți și bluze prea decoltate, fie intră în birourile de Resurse Umane purtând haine potrivite, mai degrabă, pentru o ieșite în oraș la terasă sau pentru o noapte în club, explică din experiența personală o serie de specialiști în HR contactați de gândul.

„La un interviu pentru un post de consultant vânzări în cadrul unui renumit magazin, un candidat s-a prezentat îmbrăcat cu pantaloni scurți, teniși și un tricou cu o siluetă feminină lascivă. Tot așa, pentru un post de operator în producție o candidată a venit îmbrăcată în pantaloni mulați din latex și tocuri foarte înalte”, povestește pentru gândul Raluca Grigore, consultat în recrutare la agenția Manpower Ploiești.

Și Raluca Pârvu, business manager BPI Group, s-a confruntat cu astfel de situații în care candidații s-au prezentat la interviu, pe lângă CV-uri, cu o vestimentație care i-a rămas în minte după încheierea discuției.

„Pentru un post de reprezentant de vânzări, un candidat s-a prezentat în pantaloni de trening și pantofi sport. Chiar dacă postul presupunea prezența pe teren, omul nu vindea ținute de sport, ci echipamente electronice”, își amintește Pârvu.

„Pentru un post de manager de magazin, o doamnă a sosit îmbrăcată cu o pereche de colanți mulați și o bluză exagerat de decoltată, la limita decenței”, adaugă business managerul BPI Group menționând că cele două persoane nu au obținut posturile pe care și le doreau.

Foto: Publimedia/Shutterstock

„Cel mai interesant este când recrutăm pentru posturi de suport, unde candidații sunt în general tineri și, probabil că în dorința de a se prezenta cât mai bine la interviu, uită că, de fapt, este un interviu de angajare, nu o seară la un club”, ne-a explicat și Oana Datki, country manager al Consulteam România.

Ea a adăugat însă că în ultima perioadă se poate observa o tendință de schimbare în bine la acest capitol și că tinerii care au fost expuși mediului profesional sunt „mai aproape de realitate” atunci când merg la interviu.

Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital, spune, la rândul său, că a auzit de la diferiți parteneri despre cazuri în care candidații au venit să se angajeze în ținute cu totul necorespunzătoare. „Am aflat de la partenerii noștri despre situații variate în care candidații au venit în șlapi la interviu, pe motiv că este prea cald afară, sau doamnele au apărut cu ținute care ar fi fost potrivite pentru ieșirea la o terasă sau în club și nicidecum pentru un interviu de angajare”, a declarat pentru gândul Diaconu.

Greșelile nu apar însă numai în rândul românilor care încearcă să obțină posturi mărunte, ci și în rândul celor care candidează pentru poziții de top management. „Pentru un post de director general, candidatul s-a prezentat la client în costum și cu bascheți, de firmă ce-i drept, dar clientul nu a apreciat postura non-conformistă”, spune Raluca Pârvu.

„Desigur că în cazul posturilor de management, aceste probleme apar mai rar, dar am avut candidate chiar pentru posturi de top management, care au apărut în superbe rochii lungi și vaporoase de plajă”, ne-a povestit și Oana Datki.

HAINE, ÎNCĂLȚĂMINTE ȘI ACCESORII – AȘA DA

Femeile pot opta pentru:

– fuste de lungime medie și o cămăși lejere, eventual în culori calde, deschise

– deux pieces-uri cu texturi lejere

– rochii care să respecte o linie oficială, cu sacou pentru întregirea aspectului business

– rochie până la genunchi

– pantofi curați, pe cât posibil închiși

– încălțăminte cu toc de 10 cm.

„Vara sunt de preferat ținute uni sau combinațiile de două, maximum trei culori asortate și în general culori deschise. Să nu se înțeleagă că recruiterii vor să vadă la interviu doar candidați îmbrăcați ca niște ofițeri bancari. Apreciem ținutele interesante, cu personalitate, atâta timp cât ele sunt caracterizate de bun gust și simplitate, iar în ansamblu produc un efect armonios”, a declarat pentru gândul Cristina Moldovan, manager agenție Manpower Brașov.

Foto: Publimedia/Shutterstock

Bărbații pot opta pentru:

-pantaloni lungi, dar nu blugi, la care pot asorta cămăși, fie și cu mânecă scurtă, în culori neutre.

„Bărbații nu trebuie să renunțe la ținuta clasică formată din pantalon și cămașă. În funcție de context, pot renunța uneori la sacou și cravată, cu condiția de a păstra însă un aspect care să corespundă unui cadru formal, de interviu”, explică pentru gândul Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital.

„Nu este necesar sacoul, mai ales dacă vremea de afară este toridă. Decât un candidat transpirat în sacou mai bine un candidat în cămașă”, ne-a declarat Raluca Pârvu, business manager BPI Group.

HAINE, ÎNCĂLȚĂMINTE ȘI ACCESORII – AȘA NU

Femeile trebuie să evite:

– rochii și fuste scurte, mulate

– bluze transparente

– croieli complicate

– paiete

– decolteurile exagerate

– expunerea piercingurilor sau a tatuajelor în locuri prea vizibile

– pantofii murdari, prea înalți, sandalele și platformele.

„Trebuie evitate și culorile stridente, accesoriile care încarcă ținuta foarte mult – cercei lungi, zeci de brățări pe mână, coliere sofisticate, gablonțuri complicate, dresuri cu model”, este de părere Cristina Moldovan, manager agenție Manpower Brașov.

„Este foarte important să evităm orice fel de bretele, sandale, rochițe de plajă și orice nu se potrivește cu mediul corporate”, adaugă și Oana Datki, country manager al Consulteam România.

Foto: Publimedia/Shutterstock

Bărbații trebuie să evite:

– blugii

– tricourile sport

– expunerea piercingurilor sau a tatuajelor în locuri prea vizibile

– pantalonii scurți

– ochelarii purtați pe creștetul capului

– papucii, șlapii

– cămășile Hawaii.

„Este indicată ținuta business, îndeosebi la interviuri pentru rolurile care atrag după sine interacțiunea directă cu un client sau potențial client. În aceste roluri, imaginea angajatorului va fi asociată de client cu cea a companiei pe care o reprezintă, de aceea angajatorul va dori ca viitorul angajat să arate și să se prezinte impecabil”, a declarat pentru gândul Andreea Dumitriu, director de operațiuni Manpower Professional.

Concluziile codului vestimentar potrivit pentru un interviu de succes

Ținuta de la interviul de angajare este importantă indiferent de anotimp. Atât vara, cât și iarna candidații trebuie să abordeze pe cât posibil un aspect clasic, simplu, fără elemente stridente care pot distrage atenția, după cum ne explică specialiștii în Resurse Umane. Vestimentația trebuie să îi reprezinte pe cei care se află în căutarea unui loc de muncă și trebuie să fie dictată de codul bunelor maniere.

„Codul vestimentar la interviu, fie vară, fie iarnă, este similar cu dictatele vestimentare ale codului bunelor maniere: ținute care să se potrivească locului, vârstei, orei și anotimpului, care să fie adecvate siluetei și să îl pună în valoare pe cel sau cea care le poartă”, a declarat pentru gândul Adela Bobeica, consultat în recrutare la agenția Manpower Ploiești.

„Nu contează renumele firmei producătoare, însă contează ce impresie lasă ținuta, atât în primele 7 secunde ale întâlnirii când, potivit studiilor, se formează prima impresie, cât și pe parcursul discuției, când mesajul transmis de îmbrăcăminte nu trebuie să distragă prin stridență, vulgaritate sau accesorii zgomotoase de la conținutul celor spuse de candidat”, ne mai explică Bobeica.

Un candidat îmbrăcat adecvat poate chiar să aibă avantaj în plus în fața celorlalte persoane care aplică pentru același loc de muncă. „Într-un proces de recrutare, totul contează. Și, după cum bine știm, aspectul fizic este cel care are un impact imediat și uneori definitoriu în continuarea discuțiilor cu un candidat sau altul”, spune Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital.

Din punctul său de vedere, candidatul trebuie să fie impecabil, de la modul în care este îmbrăcat, punctualitate și bun simț,  la seriozitate și prezență de spirit, atunci când se prezintă în fața unui recruiter.

„Un aspect îngrijit și potrivit mediului unde intrăm este esențial”, a declarat pentru gândul și Oana Datki, country manager al Consulteam România. „Am avut situații în care coafura era atât de răvășită, încât părea că tocmai se trezise din somn sau alergase prin vânt și ploaie și iar vânt. Acum nu spune nimeni că un interviu presupune neapărat o vizită la coafor, dar măcar un aspect îngrijit este foarte util”, adaugă ea.

„Cuvântul de ordine este decența și adaptarea la specificul companiei sau al postului pentru care candidăm”, conchide country managerul Consulteam România.

Pe lângă ținută, specialiștii în Resurse Umane, atrag atenția candidaților că atunci când se prezintă la un interviu de angajare trebuie să acorde o importanță deosebită și igienei personale.

Povestiți-ne experiența dumneavoastră de la interviurile de angajare la care ați participat sau pe care le-ați organizat printr-un e-mail trimis pe adresa online@gandul.info sau pe pagina de Facebook Gândul Financiar.

 

Citește și