Veniturile bugetare colectate de ANAF în octombrie au depășit nivelul programat
Agenția Națională de Administrare Fiscală a realizat în octombrie venituri bugetare totale de 17,09 miliarde de lei, în creștere cu 7,38% față de aceeași lună a anului trecut și cu 2,66% peste nivelul programat, la bugetul de stat încasând 12,13 miliarde lei, cu 8% mai mult decât în octombrie 2012.
Fiscul a încasat 2,49 miliarde lei impozit pe profit, în urcare cu 11% (252,1 milioane lei) față de octombrie anul trecut și cu 16,6% peste nivelul programat, potrivit datelor transmise luni de ANAF.
Încasările la impozitul pe venit au cumulat 1,94 miliarde lei, cu 7,95% mai mult (indice nominal), fiind în linie cu așteptările, iar cele din TVA au crescut cu 4,79%, la 4,89 miliarde lei, peste program cu 5,1%.
Încasările la bugetul de stat din accize au fost de 1,79 miliarde lei, în urcare cu 8,6% față de octombrie 2012, iar cele la capitolul „rest venituri” au fost mai mari cu 385,55 milioane lei.
Veniturile încasate la bugetul Fondului național unic de asigurări de sănătate au înregistrat o creștere cu 4,29%, respectiv cu 59,36 milioane lei, la bugetul asigurărilor sociale de stat cu 6,8% (216,2 milioane lei) și la cel al asigurărilor pentru șomaj s-a înregistrat o majorare cu 6,9% (8,33 milioane de lei), la toate programul fiind depășit.
Guvernul speră ca, pe final de an, să depășească ținta de încasări bazat pe faptul că reorganizarea ANAF este încheiată la nivel regional și teritorial, iar din noiembrie Direcția Antifraudă va intra în atribuții pentru recuperarea unor sume din evaziune, a afirmat recent ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu.
Ministrul a explicat că la rectificarea bugetară au fost reduse cheltuielile întrucât în primele nouă luni nu au fost obținute veniturile estimate, dar pentru luna octombrie programul de încasări la bugetul general consolidat va fi depășit, tendință care poate să se mențină și în noiembrie și decembrie.
El a arătat că veniturile colectate la bugetul general consolidat sunt în prezent cu 0,2 puncte procentuale mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut și că se așteaptă ca, la sfârșitul anului, această colectare să fie mai mare sau cel puțin la nivelul de anul trecut.