Veniturile Militari Shopping Center, afectate de dificultățile de la Praktiker, chiriaș în proiect
Veniturile nete ale Atrium European Real Estate din închirierea centrului comercial Militari Shopping Center au scăzut în primul trimestru cu peste 17%, la 1,4 milioane de euro, ca urmare a dificultăților cu care s-a confruntat compania de bricolaj Praktiker, unul dintre cei mai mari chiriași.
„Scăderea veniturilor din închiriere în Polonia și România s-au datorat în principal dificultăților cu care s-au confruntat chiriașii din domeniul do-it-yourself, precum și includerii în activele pentru care s-au raportat veniturile și a unor centre comerciale care urmează să fie restructurate”, se arată în raportul trimestrial al companiei.
Grupul german Praktiker a intrat anul trecut în insolvență, în condițiile în care în ultimii ani s-a confruntat cu dificultăți. În acest an, Praktiker a vândut operațiunile de pe piața locală firmei Search Chemicals, înregistrată în Constanța, deținută de omul de afaceri turc Omer Susli.
Omul de afaceri a declarat după preluarea celor 27 de magazine Praktiker, majoritatea funcționând în spații închiriate, că toate contractele vor fi renegociate.
Veniturile brute ale Militari Shopping Center au scăzut cu 16% de la 1,85 milioane de euro la 1,55 milioane de euro, a anunțat compania.
Valoarea de piață a Militari Shopping Center, cu o suprafață închiriabilă de 54.100 metri pătrați a scăzut în primul trimestru cu 253.000 euro, la 65,2 milioane de euro, se arată în raportul financiar al companiei. Randamentul centrului comercial este estimat la 9,1%, în stagnare, iar gradul de ocupare este de 100%.
Atrium European Real Estate a achiziționat în 2004 prima fază a proiectului din Militari, dezvoltat de compania belgiană Liebrecht&wooD. Pentru extindere, finalizată în martie 2009, compania a anunțat că a alocat 67 milioane euro.
Compania mai deține în România terenuri în Arad și Constanța, unde intenționa să dezvolte parcuri de retail.
Atrium European Real Estate operează în mai multe țări din regiune, în principal Polonia, Cehia, Slovacia, Rusia, Ungaria și România, unde deține 153 de active, cu o suprafață de 1,3 milioane de metri pătrați, evaluate la aproape 2,5 miliarde de euro.