Prima pagină » Economic » Veste foarte bună de la Banca Transilvania pentru clienții care au credite în franci elvețieni

Veste foarte bună de la Banca Transilvania pentru clienții care au credite în franci elvețieni

Veste foarte bună de la Banca Transilvania pentru clienții care au credite în franci elvețieni
Veste foarte bună de la Banca Transilvania pentru clienții care își doresc conversia creditelor în CHF

„În contextul achiziționării Volksbank România, Banca Transilvania, în calitate de acționar majoritar al Volksbank România, face publică oferta destinată clienților VBRO cu împrumuturi în franci elvețieni. Aproximativ 18.300 de clienți ai Volksbank România pot beneficia, la cererea acestora, de soluțiile oferite de BT”, a anunțat instituția de credit într-un comunicat.

Banca Transilvania va aplica o reducere de 22,5% pentru clienții care doresc conversia creditelor din franci elvețieni în lei sau euro, la care se adaugă comisionul de risc plătit efectiv de clienți pe tot parcursul derulării creditului, prin reducerea soldului creditului cu valoarea totală a acestuia.

Totodată, va fi stopată calcularea comisionului de risc sau de administrare pentru toți clienții care au la Volksbank împrumuturi în franci elvețieni, dar și pentru creditele în lei, euro și dolari.

Returnarea comisionului, prin diminuarea soldului creditelor în lei, euro și dolari, se va aplica la o dată ulterioară finalizării programului de conversie pentru clienții cu împrumuturi în franci elvețieni.

BT prelungește cu o lună, până la 17 mai, decizia de înghețare a cursului de schimb pentru moneda elvețiană la nivelul de la 31 decembrie 2014.

„Valoarea efectivă a reducerii totale diferă astfel în funcție de situația fiecărui client în parte, ținându-se cont de soldul creditului, de eventuale restanțe și penalități sau de situațiile particulare în care comisionul de risc/administrare a fost deja recuperat de la Volksbank România de către clienți”, se precizează în comunicat.

Oferta este valabilă din 4 mai, în unitățile Volksbank, iar conversia se va realiza la cursul BNR din data semnării documentației la notariat.

După această dată, clienții vor fi contactați telefonic și invitați la o întâlnire, la unul dintre sediile Volksbank, infrastructura instituției de credit fiind în curs de pregătire „așa încât totul să decurgă conform așteptărilor”.

Banca Transilvania va acorda prioritate cazurilor sociale și clienților care au rămas buni platnici, în ciuda greutăților generate de creșterea cursului CHF din ultimii ani.

Clienții vor avea la dispoziție un număr dedicat, 0800.800.881, apelabil gratuit, din orice rețea națională, fixă sau mobilă, precum și adresa de email [email protected] pentru informații suplimentare.

Banca Transilvania, a treia mare bancă din România în funcție de active, a semnat în luna decembrie un angajament ferm pentru achiziționarea a 100% din acțiunileVolksbank România. Detaliile financiare ale tranzacției nu au fost făcute publice, iar cele două instituții de credit au funcționat ca entități separate până la încheierea tranzacției, în continuare urmând să lucreze împreună și să devină treptat o singură echipă.

BT a primit la jumătatea lunii martie autorizațiile necesare din partea Consiliului Concurenței și a Băncii Naționale a României (BNR) pentru preluarea Volksbank.

„Sunt trei motive principale pentru care Banca Transilvania a achiziționat Volksbank România: este o oportunitate care ne ajută în strategia noastră de creștere și consolidare, are aproximativ 180.000 de clienți și un portofoliu mare de credite retail. În plus, avem un model de business asemănător și aceeași piață”, au declarat marți, în comunicat, prețedintele Consiliului de Administrație al BT, Horia Ciorcilă, și directorul general al băncii, Omer Tetik.

Ei au arătat că banca își va păstra modelul de business și cultura organizațională, mizând în continuare pe punctele forte.

„Avem stabilită strategia de creștere și consolidare, suntem pregătiți pentru noua dimensiune a Băncii Transilvania. Urmează integrarea treptată, timp de câteva luni, a Volksbank România în structura băncii noastre. (…) Vom continua să susținem economia românească și vom avea, și de acum încolo, o abordare rațională și responsabilă față de clienți, angajați, acționari și față de piață, vizând o creștere sănătoasă a Grupului Financiar Banca Transilvania”, se mai spune în comunicat.

Banca Transilvania a obținut anul trecut un profit net de 448,1 milioane lei (101 mil. euro), în creștere cu 19,5%, pe fondul unui control al costurilor mai bun, deși provizioanele au urcat cu 57%, la 638 milioane lei, iar activele s-au apreciat cu 11,2%, la 35,64 miliarde lei.

BT, care se situează pe poziția a treia în sistemul bancar, după BCR și BRD, și-a majorat cota de piață, în intervalul ianuarie 2012 – septembrie 2014, de la 7,2% la 9,7%, înregistrând cea mai mare creștere organică din piața de profil.

La rândul său, Volksbank România deținea în septembrie 3,62% din activele bancare, în scădere de la 5,25% în ianuarie 2012.

Astfel, BT vrea să ajungă pe poziția a doua în sistem, luând locul BRD, care la finele lunii septembrie avea o cotă de piață de 12,39%, iar cota însumată în urma fuziunii BT cu Volksbank ar ajunge la 13,32%

Acțiunile Băncii Transilvania sunt cotate la Bursa de Valori București, ultimul preț fiind de 2,1580/titlu, în urcare cu 0,37%. La această cotație, banca are o capitalizare de 5,6 miliarde lei (1,27 miliarde de euro).

Citește și