Prima pagină » Economic » Vestea pe care o așteptau agricultorii cu suprafețe agricole calamitate de secetă. Din păcate, nu se va despăgubi tot

Vestea pe care o așteptau agricultorii cu suprafețe agricole calamitate de secetă. Din păcate, nu se va despăgubi tot

După îndelungi controverse, care au debutat joi, 13 august 2020, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunțat că instituția pe care o conduce a obținut de la premierul Ludovic Orban o sumă de 850 de milioane de lei ca despăgubiri pentru secetă.

Conform precizărilor membrului cabinetului Orban, acești bani acoperă minimum 80% din cuantum și vor fi direcționați către beneficiari în septembrie, după înscrierea acestora la APIA, iar restul ar urma să fie acordat fermierilor la rectificarea din octombrie a.c.

„Pentru că această rectificare bugetară din săptămâna trecută ne-a permis să alocăm 850 de milioane lei şi aici vreau să subliniez 850 milioane lei, nu 300 sau 400 milioane lei cum am văzut în altă parte, 850 milioane lei pentru secetă, ceea ce în opinia noastră asigură minimum 80% din cuantum pe care o să-l direcţionăm ca şi despăgubire în luna septembrie, urmând ca restul de 20% sau mai puţin, cât va rămâne, să fie dat fermierilor la rectificarea din octombrie.

Am făcut acest lucru pentru ca să ni se permită ca sume importante să le dirijăm şi către celelalte sectoare din agricultură şi aici mă refer la sectorul zootehnic. Şi, de altfel, toate programele aflate în derulare să fie finanţate”, a declarat Oros în cadrul unei conferințe de presă pe această temă și care a avut loc marți, 18 august 2020.

Întâlnire cu agricultorii cu suprafețe calamitate de secetă

Tot în acest context, Oros a precizat că în cursul aceleiași zile a avut o întâlnire cu liderii celor mai mari asociaţii din agricultură în contextul acordării despăgubirilor pentru secetă.

„Astăzi (n.r. – marţi, 18 august 2020) am avut o întâlnire cu liderii celor mai mari asociaţii din agricultură pentru a gândi împreună despăgubirile legate de secetă.

În ordonanţa de urgenţă pe care noi am comunicat-o Bruxelles-ului, am făcut nişte calcule care sunt valabile şi vor rămâne valabile unde se alocă un anumit cuantum pentru fiecare hectar în funcţie de tipul de cultură: 925 lei pentru grâu şi secară, 805 lei petru triticale, 912 lei orz, 951 lei orzoaică, 772 lei ovăz, 1.002 lei rapiţă, a adăugat ministrul de resort.

El a mai spus că la rectificare, bugetul MADR a fost suplimentat cu 3,445 miliarde lei.

„Aşa cum unii dintre dumneavoastră aţi constatat, bugetul MADR a fost suplimentat cu 3,445 miliarde lei. Ce ne asigură această rectificare? Ne asigură să compensăm cât mai echitabil, cât mai echilibrat, cât mai obiectiv pierderile înregistrate de toţi actorii din agricultură, atât cei afectaţi direct de secetă dar şi pierderile înregistrate de alte sectoare care au fost lovite indirect atât de secetă, cum este sectorul zootehnic, dar şi de evoluţia pandemiei COVID-19. Şi aici mă refer la sectorul zootehnic, atât bovine pentru lapte, carne, ovine şi caprine, porc şi pasăre și apicultură”, a conchis Oros.

Mulțumiri adresate lui Orban

Vineri, 14 iunie 2020, liderul de la Palatul de pe Bulevardul Carol a ținut să le mulțumească personal premierului şi ministrului Finanţelor Publice că agricultura şi industria alimentară au devenit prioritățile Guvernului României, lucru demonstrat şi de sumele alocate în programul naţional de rezilienţă şi redresare.

„Aşa cum am promis, ne ţinem de cuvânt şi sperăm că la rectificarea din octombrie, aşa cum a promis ministrul Cîţu (n.r. – ministrul Finanţelor Publice) să acoperim şi celelalte nevoi pe care agricultura românească le are”, a precizat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, citat de Agerpres.

Forma inițială a rectificării nu menționa despăgubirile și măsurile de sprijin

Potrivit draftului publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) joi seară, Ministerului Agriculturii ar fi trebuit să i se aloce 2,995 de miliarde de lei la rectificarea bugetară, iar în Nota de fundamentare a proiectului, experții MFP precizau clar pentru ce pot fi utilizați acești bani și cum se împart: „Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +2.995,4 milioane lei. Se propune alocarea suplimentară a 3,0 milioane lei pentru plata sumelor stabilite prin sentințe judecătorești definitive și irevocabile; 64,3 milioane lei pentru sprijinirea producătorilor agricoli; 740,8 milioane lei pentru activitatea de reproducție la speciile suine și păsări, precum și pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații; 187,3 milioane lei pentru efectuarea, începând cu data de 15.10.2020 a plăților în avans pentru campania 2020, în procent de până la 85%, a măsurilor de agromediu și climă finanțate din FEADR în cadrul PNDR 2014-2020”.

Draftul de document creionat de experții MFP arăta că, inițial, MADR nu primea realocarea bugetară menită să acopere despăgubirile pentru fermieri, în cuantum evaluat de 1,2 miliarde de lei.