Prima pagină » Economic » Vești bune pe piața forței de muncă. Patronii din România sunt printre cei mai optimiști din Europa în ceea ce privește angajările

Vești bune pe piața forței de muncă. Patronii din România sunt printre cei mai optimiști din Europa în ceea ce privește angajările

În jur de 10% dintre companiile din România estimează că vor face angajări în următoarele trei luni, procent similar cu cel consemnat la sfârșitul anului trecut, reiese din studiul Manpower privind serspectivele angajării de forță de muncă.

În jur de 10% dintre patronii companiilor din România estimează că vor face angajări în următoarele trei luni, procent similar cu cel consemnat la sfârșitul anului trecut, reiese din studiul Manpower privind serspectivele angajării de forță de muncă. Totodată, planurile de angajare ale companiilor din România sunt unele dintre cele mai ambițioase de la nivel european.

„În contextul regional actual România înregistrează una dintre cele mai oprimiste previziuni de angajare în Europa. Coroborat cu faptul că există în continuare pârghii prin care se pot crea noi locuri de muncă în țara noastră, în acest moment putem spera că anul 2012 nu va fi unul negativ pentru piața muncii din România”, a declarat pentru gândul Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup România.

Cele mai optimiste tendințe de angajare se consemnează, la nivel regional, în vestul țării, unde 20% dintre patronii companiilor care au participat la studiu au precizat că intenționează să-și mărească echipa în următoarele trei luni. La polul opus se află regiunea de sud-est, unde angajatorii se așteaptă la o reducere a numărului de personal cu 1%.

Notă: „Previziunea netă de angajare” este calculată ca fiind valoarea obținută în urma diferenței dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a numărului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor.

În ceea ce privește domeniile cu cele mai optimiste perspective de angajare, pe primele locuri se află comerțul și industria prelucrătoare, unde peste un sfert dintre companiile chestionate au precizat că intenționează să facă angajări. Pe de altă parte, estimările din industria extractivă sunt negative (în trimestrul trei se așteaptă reducerea numărului de salariați cu 3%), pe fondul ajustării sezoniere a efectivului de salariați.

Numărul de angajați „la negru” va crește pe termen mediu

Prognozele oficiale în ceea ce privește capacitatea economiei românești de a genera noi locuri de muncă sunt proaste. Astfel, pe termen mediu, nu numai că nu se vor crea noi locuri de muncă, ci o parte dintre cele legale, pentru care se plătesc taxe la stat, vor trece „la negru”, reiese din cea mai recentă prognoză a Comisiei Naționale de Prognoză (CNP).

CNP a revizuit în scădere numărul mediu de salariați (calculat conform balanței forței de muncă – BFM), de la 4,55 milioane, la 4,43 milioane, în timp ce numărul efectiv de salariați, conform metodologiei AMIGO, care include și sectorul informal, este menținut în prognoză la același nivel, de 6,2 milioane salariați. Rezultă astfel că numărul de salariați pentru care se plătesc taxe și impozite la stat va scădea cu circa 120.000 în 2012.

Tendința se menține și pe termen mediu. Modificări consistente s-au făcut și în ceea ce privește cifrele aferente lui 2013, 2014 și 2015. Astfel, dacă în toamna anului trecut, CNP estima un număr mediu de salariați (BFM) de 4,6 milioane, acum cifra estimată a scăzut la 4,48 milioane pentru 2013. În cazul cifrelor pentru 2014, situația este aceeași. În loc de 4,65 milioane de salariați, ar urma să fie doar 4,54 milioane, iar în 2015, în loc de 4,72 milioane de salariați, vor exista doar 4,61 milioane de persoane angajate legal.

Perspective descurajante de angajare în Grecia și Spania

Cele mai solide planuri de angajare pe termen scurt din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) se înregistrează în Turcia, Israel, România, Bulgaria, și Norvegia, iar cele mai descurajatoare tendințe privind angajările se manifestă pentru al doilea trimestru consecutiv în Grecia și Spania, se arată în studiul Manpower.

„Deloc surprinzător, criza datoriilor externe continuă să afecteze încrederea angajatorilor la nivel global, dar în special a celor din zona euro. Angajatorii din Grecia, Irlanda și Spania raportează cele mai puțin optimiste planuri de angajare”.

Rata șomajului din Grecia a ajuns la 21,9%, în timp ce în Spania, șomajul a urcat la 25%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

În ciuda tendinței generale descendente, angajatorii încă raportează o creștere a activității de angajare în 33 dintre cele 41 de state și teritorii participante la studiu.

La nivel global, intențiile de angajare se manifestă cel mai puternic în India, Taiwan și Brazilia, unde cererea de personal din sectorul de servicii continuă să genereze un climat robust pentru activitatea de angajare.

Citește și