Vești bune pentru bugetari! Vor avea salarii cu 45% mai mari decât angajații din mediul privat
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) susține că angajații din aparatul bugetar vor avea un salariu lunar mediu brut cu aproximativ 45% mai mari decât cei din mediul privat în anul 2021.
CNSP preconizează că în anul 2020, salariu mediu brut pentru angajații de la stat va fi de 6.836 de lei, în timp ce în 2021 va ajunge la 7.141 lei.
Salariile bugetarilor, avans considerabil față de cele ale angajaților din mediul privat
Comparativ, în mediul privat situația stă astfel: salariu mediu brut de 4.715 lei în 2020, iar pentru anul 2021 Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză apreciază un salariu de 5.078 de lei, potrivit Mediafax.
De precizat este faptul că în sectorul public salariile cresc în funcție de vechimea în muncă, precum și gradaţiilor şi mecanismelor prevăzute în Legea salarizării unitare. De cealaltă parte, în mediul privat, salariile depind de performanţele şi situaţiile financiare ale companiilor, care în anul 2020 au avut de suferit în cotnextul pandemiei de coronavirus.
Banca Mondială: România va înregistra un deficit bugetar de 9,1% în 2020
Pandemia de COVID-19 a afectat grav activitatea economică a României și veniturile gospodăriilor pe termen scurt, spune indicele de capital uman al Băncii Mondiale. Criza sanitară va adânci criza economică. România va înregistra, în 2020, o contracție economică de aproape 6%, în timp ce cheltuielile statului vor determina creșterea deficitului la aproximativ 9,1%.
Economia s-a contractat cu 4,7 la sută în primul semestru al anului 2020, determinată de un declin de 10,5 la sută în T2. În ceea ce privește cererea, exporturile de bunuri și servicii au scăzut cu 15,1% în primul semestru al anului 2020, întrucât partenerii comerciali europeni au fost afectați semnificativ de criză. Importurile s-au contractat mai puțin decât exporturile (în scădere cu 9,4%), ducând la o creștere de 21% a deficitului comercial în primul semestru. Slăbirea cererii externe din Europa, alături de restricțiile legate de pandemie, a determinat contractarea industriei cu 14,1% în primul semestru. Cifra de afaceri în comerț și servicii a scăzut cu 17% în S1, dar indicatorii de înaltă frecvență indică o revenire relativ rapidă. (MAI MULTE DETALII AICI)